Guvernul Ponta 3 a trimis Programul de guvernare în Parlament
alte articole
Executivul a trimis vineri în Parlament Programul Ponta 3, reluând, în principiu, marile teme din programul USL. Săptămâna viitoare urmează ca Guvernul să-şi asume răspunderea asupra programului.
Printre cele mai importante prevederi ale programului este lărgirea bazei de impozitare, o cotă redusă de TVA la produsele agroalimentare de bază cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% şi reducerea CAS cu 5 puncte la angajator în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite.
"Noul guvern, nu vechiul guvern că nu avea cum vechiul guvern, noul guvern - aşa am decis aseară, în principiu astăzi avem finalizat documentul - noul guvern, în baza art. 114 din Constituţie, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem. Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale guvernului în perioada următoare", a afirmat Ponta.
O altă schimbare este la capitolul "Autonomia învăţământului superior şi a cercetării", unde se prevede modificarea acestei noţiuni conform actualei legislaţii, care cuprinde cinci aspecte: autoguvernare, în baza unui cadru legal cât mai larg; finanţare pe bază de performanţă; dreptul de a avea o politică de personal proprie; dreptul de a decide asupra conţinuturilor de învăţare/cercetare, în condiţiile legii şi în raport cu obiectivele asumate de către fiecare instituţie de învăţământ în parte; responsabilitate publică în raport cu programele asumate.
Este demn de menţionat faptul că pe 25 februarie, plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr.117/2013 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale, ordonanţă care a fost adoptată de Guvern în decembrie 2013.
OUG din decembrie elimină din legea educaţiei următorul articol: "Guvernul, la propunerea Ministerului Educaţiei Naţionale, poate înfiinţa facultăţi, în cadrul universităţilor de stat, cu consultarea senatului universitar". Un amendament propus în februarie de deputatul UDMR Szabo Odon reintroduce în lege integral articolul respectiv, dând posibilitatea Guvernului să înfiinţeze facultăţi în cadrul universităţilor de stat.
Deci, deputaţii PSD au votat o iniţiativă UDMR contrară unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvernul pe care îl conduce preşedintele PSD, Victor Ponta. Proiectul trebuie să fie adoptat şi în Senat, care este camera decizională.
Din punct de vedere economic Programul se referă la următoarele aspecte: Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite; păstrarea plafonului de 16% şi introducerea, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
Se vizează, de asemenea, alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului, scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite.
Guvernul va analiza posibilitatea extinderii reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%, stimulându-se astfel producătorii interni şi reducând evaziunea fiscală din zona produselor alimentare.
Programul mai cuprinde reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite, precum şi reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea, prin desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi prin simplificarea cadrului legislativ.
Executivul are în vedere şi creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016.