Guvernul îşi angajează marţi răspunderea asupra proiectului legii descentralizării

Parlamentul României, plenul reunit.
Parlamentul României, plenul reunit. (Epoch Times România)

Guvernul îşi angajează răspunderea marţi în Parlament asupra proiectului de lege privind descentralizarea, care prevede că sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, tineretul şi sportul, precum şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale, în timp ce Poliţia, agenţia de prestaţii sociale, cinematografele şi porturile vor rămâne în structurile centrale.

Proiectul de lege a fost aprobat pe 14 noiembrie de Guvern şi a fost trimis Legislativului. Deputaţii şi senatorii au depus la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor 2.004 amendamente la proiectul de lege privind descentralizarea.

Guvernul se va întruni, marţi, înaintea şedinţei comune a legislativului pentru a analiza aceste amendamente, care au fost depuse de parlamentari din PSD, UDMR, PNL, PC şi PP-DD.

Primul ministru Victor Ponta a afirmat că, după descentralizare, Guvernul nu ar mai trebui să stabilească nivelul taxelor locale, acest lucru urmând să fie stabilit de primari şi consiliile locale.

În opinia vicepremierului Liviu Dragnea, prin procesul descentralizării, cca.14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate.

'Adică cei care lucrau până acum în instituţii deconcentrate, care erau în subordinea ministerelor, pleacă cu toate drepturile pe care le au în acest moment la instituţiile descentralizate care vor fi în subordinea autorităţilor locale. Inclusiv cu cheltuielile de personal aferente pentru fiecare funcţionar, salariat, care intră într-o instituţie descentralizată din bugetul ministerului respectiv se deplasează suma aferentă către instituţia care va fi în subordinea Consiliului Judeţean sau local', a explicat recent Dragnea.

Acum este a doua oară când Guvernul Ponta îşi angajează răspunderea faţă de un proiect de lege, în aprilie apelând la această procedură pentru legea retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege este o procedură legislativă indirectă de adoptare a unei legi, fără a fi supusă dezbaterilor parlamentare conform procedurilor legislative ordinare.

Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Camerelor reunite în şedinţă comună.

Conform Constituţiei, în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, cei care se opun au posibilitatea să depună o moţiune de cenzură. Dacă moţiunea se adoptă cu majoritate de voturi de către deputaţi şi senatori, Guvernul este demis. În caz contrar, proiectul este aprobat.

Dacă nu se depune o moţiune de cenzură în termen de trei zile, se consideră că proiectul este adoptat, fiind transmis apoi spre promulgare preşedintelui României. Şeful statului are posibilitatea să solicite reexaminarea legii, dezbaterea acesteia făcându-se în şedinţa comună a celor două Camere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne