Guvernul îi scoate în stradă şi pe antrenori. Câştigă minimul pe economie iar salariile le-au crescut cu 7-8 lei
alte articole
Mai mulţi membri ai Sindicatului Naţional Sport şi Tineret (SNST), veniţi din toată ţara, au pichetat miercuri Ministerul Muncii, revoltaţi de salariile foarte mici din domeniu. Antrenorii acuză că li se cere să facă performanţă şi să se ocupe de sănătatea prin sport a acestei naţii, în timp ce sunt plătiţi cu salarii foarte mici. Mulţi dintre ei câştigă minimul pe economie iar măririle de salarii promise de Olguţa Vasilescu s-au dovedit un balon de săpun. Astfel, în urma transferului contribuţiilor sociale la angajat, aplicarea vestitei legi a salarizării le-a adus în plus la leafă doar 7-8 lei.
"Suntem nemulţumiţi de salariile care sunt în sistem. (...) Domeniul sportului a fost lăsat şi de această dată marginalizat, în urma măsurilor care s-au luat (prin legea salarizării n.r.) pentru că noi nu am fost aliniaţi la salariile celorlalte domenii de activitate. Nu vreau să fac niciun fel de trimitere, dar totuşi sportul românesc face parte şi din sănătate şi din educaţie, ţinând cont de faptul că puţinii oameni care încă au mai rămas se încăpătânează să facă performanţă în România fac şi educaţie şi, în acelaşi timp, se ocupă şi de sănătatea generaţiilor noi.(...)
Salariile la noi la ora actuală au fost salariul minim pe economie, în urma aplicării noii legi a salarizării au crescut dar extraordinar de puţin, pentru că după cum ştiţi întâi s-a dat acea mărire de 20% după care a venit OUG care anihilat-o şi în urma dărilor plătite de către angajat, practic la salar nu se vede o mărire... rămâne undeva la un 7-8 lei", a explicat, pentru Epoch Times, Felicia Purice Russ, antrenor şi lider de sindicat la CSM Iaşi.
Potrivit Feliciei Russ, în România au mai rămas circa 3500 de antrenori, şi aceia sunt plătiţi cu salarii de mizerie.
"Dacă facem trimitere la numărul de salariaţi care mai sunt la nivel naţional, au rămas la un nivel de 3500 şi nu cred că România nu e capabilă să îşi susţină puţinii oameni de sport care au rămas, care îşi doresc să mai facă performanţă în România, chiar dacă condiţiile sunt cele care sunt. Încă mai sunt pasionaţi care îşi doresc să rămână, să demonstreze la ei acasă că se poate fac înaltă performanţă, să nu plece în altă parte şi cred că Guvernul ar trebui să îşi îndrepte privirea pentru a face salarii cât de cât aliniate la celelalte domenii de activitate.
"Un antrenor categoria I în România zilelor noastre ia un salariu la 1200, 1500, 1700, cum e posibil aşa ceva?", a întrebat retoric sindicalista.
Potrivit sindicaliştilor, memoriile şi solicitările înaintate către Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, în care sunt expuse problemele cu care se confruntă angajaţii din sistem au rămas fără răspuns iar dacă în viitorul apropiat guvernanţii nu vor găsi soluţii la problemele lor, se va ajunge la boicotarea competiţiilor sportive.