Guan Zhong - fondator al legalităţii în stat

Guan Zhong, Prim-ministrul statului Qi
Guan Zhong, Prim-ministrul statului Qi (Ilustrata de Zhiching Chen / Epoch Times)

Guan Zhong a fost un politician proeminent şi fondator al legalităţii în statul Qi în perioada Primăverii şi Toamnei în istoria Chinei. El a fost numit de Ducele Huang în calitate de prim-ministru în 685 î.Hr.. şi sub conducerea sa Qi a devenit cel mai puternic stat din această perioadă.

Guan Zhong şi Bao Shuya erau prieteni din adolescenţă. Recunoscând talentele lui Guan, care a crescut într-o familie săracă, Bao întotdeauna l-a îngrijit şi l-a tratat cu bunătate, chiar dacă, uneori, Guan îi lua obiectele personale. Bao Shuya a fost acela care mai târziu i-a recomandat Ducelui Qi să-l numească pe Guang ca prim-ministru. Guan a lansat modernizarea statalităţii Qi şi câteva alte reforme la scurt timp după numirea sa. Politicile sale l-au ajutat mai târziu pe Ducele Huang să devină un conducător măreţ în perioada Primăvarii şi Toamnei.

Guan a centralizat puterea statului, prin împărţirea ţării în anumite circumscripţii, care se subordonau departamentului central, care la rândul său, se supunea direct ducelui. După clasificarea populaţiei în patru grupe: oficiali guvernamentali, agricultori, meşteşugari şi negustori, Guan a elaborat o metodă mai eficientă pentru selectarea talentelor pentru angajarea în funcţii publice. El a modificat codul fiscal prin colectarea taxelor care se făce de multe familii, la fiecare familie în parte. Cu aceste reforme, Guan a transferat puterea în Qi de la clanurile cândva puternice ale aristocraţiei la un management centralizat profesionist.

Guan, de asemenea, consideră că bunăstarea poporului este fundamentul statalităţii. Poporul sătul este mai uşor de educat conform bunelor moravuri şi etichetei, şi este mai uşor să se supună guvernatorului. El a susţinut, de asemenea, că guvernarea trebuie să fie preocupată de prosperitatea tuturor claselor sociale, şi atunci oamenii vor fi dispuşi să o servească. Cei patru piloni ai statului erau: decenţă, justiţie, integritate şi conştiinţă, iar conducătorul trebuie să-şi demonstreze virtutea urmând aceste principii.

Deţinând timp de 40 de de ani funcţia de prim-ministr, Guan Zhong a implementat o serie de reforme, inclusiv de politică internă şi externă, şi cu ajutorul lui, Qi a devansat alte state în aspecte politice, militare, economice etc.

Guan Zhong este acreditat ca autorul tratatului "Guanzi", cea mai arhaică carte cunoscută în domeniul legalităţii şi economiei în China Antică. În termeni economici, ea se referea la finanţe, activitatea bancară, comerţ, fiscalitate şi alte aspecte ale sferei economice, şi a avut un impact uriaş asupra dezvoltării economice a Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură