Gruia Stoica trimis în judecată la Iaşi pentru constituirea unui grup infracţional organizat

DIICOT Iaşi a trimis săptămâna trecută, la Tribunal, unul dintre cele mai răsunătoare dosare instrumentate de această structură de parchet în ultimii ani, dosar avandu-l în centru pe "erou" ratatei privatizări a CFR, Gruia Stoica.
Omul de afaceri Gruia Stoica.
Omul de afaceri Gruia Stoica. (Epoch Times România)

Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, tatăl său, Vasile Răducan şi fratele său, Vasile Didilă au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat şi participaţie improprie la evaziune fiscală. Parte civilă în dosar s-a constituit Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti, relatează topiasi.ro, preluat de Realitatea.

Ancheta, începută în 2005, a vizat privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă iar urmărirea penală a fost începută, închisă, redeschisă şi extinsă timp de mai mulţi ani, după ce dosarul a trecut inclusiv la Curtea Constituţională, arată sursa citată.

În luna martie 2015, Gruia Stoica, care deţine şi firma Electroputere VFU Paşcani, a fost condamnat în alt dosar la patru ani de închisoare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru cumpărare de influenţă. (I.C.)

Reamintim că Gruia Stoica mai este implicat în câteva scandaluri răsunătoare. Numele afaceristului a devenit de notorietate la nivel naţional după ratata privatizare a CFR Marfă.

Grampet, prin compania Grup Feroviar Român (GFR), trebuia să plătească până la data de 14 octombrie 2013 suma de 202 milioane de euro, lucru pe care nu l-a făcut, iar statul, prin intermediul Ministerului Transporturilor, ar fi trebuit să îndeplinească anumite obligaţii privind diminuarea capitalului social al CFR Marfă şi obţinerea acordului din partea băncilor care au creditat compania de stat, ceea ce nu s-a întâmplat. Totodată, tranzacţia nu avea nici avizul Consiliului Concurenţei, aşa că procesul a fost declarat eşuat, statul român angajându-se să înceapă din nou formalităţile pentru privatizarea CFR Marfă în 2015.

Stoica a fost implicat într-un scandal şi în Croaţia, unde acordul privind vânzarea a 75% din acţiunile operatorului croat de transport de marfă pe calea ferată HZ Cargo Grup către Grupul Feroviar Român (GFR) a eşuat, după ce GFR-ul lui Gruia Stoica a modificat anumite condiţii de achiziţionare faţă de oferta iniţială.

Nu în ultimul rând, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare în primă instanţă, pentru cumpărare de influenţă, într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu. În acelaşi dosar este cercetat şi avocatul Doru Boştină, căruia Stoica i-ar fi dat trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ va oferta CFR Marfă la licitaţie. Sentinţa nu este definitivă.