Groza a reconfirmat faptul că Moldova este determinată să semneze Acordul de Asociere RM-UE

Moldova adera la U.E.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)

O delegaţie din Republica Moldova, condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, a participat marţi, la Bruxelles, la reuniunea înalţilor oficiali ai Parteneriatului Estic. Abordarea diferenţiată, implementarea eficientă şi dialogul deschis cu toţi actorii implicaţi au fost cuvintele cheie din cadrul reuniunii, informează Moldpres cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul discuţiilor, viceministrul Iulian Groza a reconfirmat faptul că R. Moldova este determinată să semneze Acordul de Asociere RM-UE la Bruxelles, pe 27 iunie curent. Oficialul moldovean a menţionat că autorităţile din ţara sa au acordat o atenţie deosebită pregătirii pentru implementarea noului Acord, în special în ceea ce priveşte valorificarea oportunităţilor Comerţului Liber, Aprofundat şi Cuprinzător cu UE. În context, viceministrul Groza a accentuat necesitatea aplicării în continuare a principiului ”mai mult pentru mai mult” şi a adoptării politicilor la necesităţile şi aspiraţiile fiecărui stat în parte.

Reuniunea a oferit ţărilor membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina) şi statelor membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a efectua un schimb de opinii pe marginea situaţiei actuale şi viitorului Parteneriatului Estic. Participanţii la reuniune au salutat anularea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova, apreciind rezultatele reformelor implementate în sectorul justiţiei şi afacerilor interne din ţară. Oficialii au menţionat că implementarea eficientă a acordurilor semnate va aduce rezultate palpabile pentru cetăţeni şi va determina, în cele din urmă, viitorul european al statelor partenere.

Evenimentul se înscrie în procesul de pregătire pentru reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe ai ţărilor Parteneriatului Estic, preconizată să aibă loc pe data de 22 iulie 2014, la Bruxelles.

În marja reuniunii, viceministrul Groza a participat la o cină de lucru cu comisarul european pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Ştefan Fule, în cadrul căreia au continuat discuţiile privind principalele provocări, oportunităţi şi priorităţi imediate ale cooperării în cadrul Parteneriatului Estic.

Reuniunea înalţilor oficiali a fost urmată de o întâlnire a Platformei multilaterale ”Democraţie, bună guvernare şi stabilitate” a Parteneriatului Estic, la care au fost abordate rezultatele obţinute privind cooperarea în domeniul politicii comune de securitate şi apărare, reformei administraţiei publice, luptei cu corupţia şi eforturilor de comunicare şi informare privind integrarea europeană. Următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc la Riga, în iunie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe