Gripa aviară continuă să se răspândească. Savanţii speră că un val de căldură va omorî virusul

(VOLKER HARTMANN / AFP / Getty Images)

Oficialii americani din domeniul agriculturii caută peste tot virusul H5N2, care s-a răspândit în populaţiile de păsări din 14 state americane şi a dus la uciderea sau sacrificarea a peste 39 de milioane de păsări, conform NBC News.

Gripa aviară puternic patogenă nu s-a mai răspândit niciodată în acest fel în SUA şi a agitat Departamentul de Agricultură, fermierii americani şi chiar pe savanţii.

În ciuda eforturilor intense de a controla epidemia, aceasta a continuat să se răspândească şi în prezent se mizează pe vremea caldă, sperând ca temperaturile foarte ridicate ar putea ucide virusul.

Virusul aviar a afectat fermele de curcani şi de pui şi a cauzat moartea unui număr mare de găini producătoare de ouă. În Iowa, statul care furnizează cele mai multe ouă din SUA, peste 25 de milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate în peste 60 de epidemii separate. Unele state au declarat starea de urgenţă.

SUA a fost de câţiva ani în stare de alertă din cauza gripei aviare, în special după ce tulpina H5N1 s-a transmis de la păsări la oameni în 2003 şi s-a răspândit în 16 ţări.

Păsările migratoare care transmit virusul sunt raţele sălbatice. Deşi nu este obligatoriu să se îmbolnăvească, raţele pot răspândi virusul – de exemplu prin excrementele pe care le lasă în apă. În Minnesota, unde există aproximativ 12.000 de lacuri mari şi nenumărate lacuri şi iazuri mai mici, este cu atât mai greu să se controleze situaţia.

După infectarea unei ferme, virusul începe să se răspândească, acesta putându-se transmite şi pe alte căi. Este posibil ca alte păsări sălbatice sau rozătoare să ia virusul pe tălpile lor, camioanele să transporte virusul pe cauciucuri, sau angajaţii fermelor sau contractorii să transporte virusul pe cizme.

Tulpina H5N2 a afectat grupuri de păsări destinate comerţului sau păsări de curte în statele Iowa, Minnesota, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Nebraska, Indiana, Missouri, Wisconsin, Kansas, Arkansas, Oregon, California, Washington şi Idaho.

Anumite teste au descoperit prezenţa virusului şi în solul din imediata apropiere a anumitor ferme neinfectate, acest lucru ridicând gradul de nelinişte şi alertă, susţine NBC News.

Oamenii ar putea fi cei mai periculoşi purtători permanenţi ai virusului, iar autorităţile au declarat că oamenii care intră în contact cu fermele de păsări trebuie să fie verificaţi meticulos.

Şi, în timp ce în prezent cea mai mare ameninţare a virusului este pentru agricultură şi păsări, există temeri că virusul ar putea suferi mutaţii pentru a putea infecta oameni. Până acum nu au fost raportate infecţii cu tulpina H5N2, dar tulpinile H5N1 şi H7N9 au infectat sute de persoane în întreaga lume şi orice gripă aviară nouă ar putea suferi mutaţii într-o formă care ar putea deveni pandemică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură