Grevă japoneză în spitale. La orizont se profilează grevă generală

Medicii şi asistentele vor lucra, în perioada următoare, cu banderolă albastră la braţ, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de problemele din sistem.
Ana Ion
10.10.2016

alte articole

Medic
Medic (Facebook)
Ana Ion
10.10.2016

În jur de 12.000 de medici şi asistenţi din Federaţia Sindicală Hipocrat vor intra în grevă japoneză, nemulţumiţi de salarizare şi de condiţiile de muncă din sistem, relatează Realitatea.net.

În timpul grevei, cadrele medicale, care cer salarii mai mari, bani pentru sistem şi condiţii de muncă mai bune vor lucra cu o banderolă albastră pe braţ.

"Iniţiem un demers care ar trebui să continue cu întrevederi la care să se discute aplicat, pentru prezentarea revendicărilor şi soluţionarea lor. Am perseverat în acţiunile noastre şi considerăm că trebuie să găsim soluţiile potrivite pentru o situaţie care a generat o stare de confuzie şi revoltă. În caz contrar, aşa cum am anunţat deja la mijlocul acestei săptămâni, notificăm autorităţile cu privire la deschiderea conflictului de muncă", susţine preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman.

Greva japoneză va fi urmată, dacă revendicările sindicaliştilor nu se vor rezolva, de o grevă generală, anunţată să aibă loc pe 31 octombrie.

Calendarul protestelor este următorul: purtarea banderolei albastre în perioada 10 - 14 octombrie, acţiuni de pichetare şi întrerupere temporară a activităţii în intervalul 17 - 21 octombrie 2016 şi declanşarea grevei generale pe data de 31 octombrie 2016.

Reamintim că în ultima perioadă, cadrele medicale şi-au exprimat, în numeroase rânduri, nemulţumirea faţă de salarizare, faţă de modul în care sunt plătite gărzile şi faţă de condiţiile de lucru din spitale. Drept urmare, Ministerul Sănătăţii a adoptat o ordonanţă de urgenţă în urma căreia remuneraţia medicilor pentru gărzile efectuate a crescut cu până la 90%. Nemulţumirile sunt însă departe de a se fi stins, medicii reclamând în continuare deficienţele din sistem şi salarizarea încă sub standarde, în pofida măririlor aduse de OUG 20/2016. La rândul lor, angajaţii din spitale care nu se regăsesc în ordonanţă, precum personalul TESA, cer rezolvarea acestei probleme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor