Grecii ripostează: un nou protest anti-austeritate în Atena

Planurile guvernului premierului Alexis Tsipras şi ale creditorilor externi ai Greciei de a aplica noi măsuri de austeritate în schimbul eliberării fondurilor financiare pentru Atena au fost întâmpinate de manifestanţi furioşi în capitala elenă.
Protest anti-austeritate în Atena, Grecia, 21 februarie 2017.
Protest anti-austeritate în Atena, Grecia, 21 februarie 2017. (Captură Foto)

Mii de oameni s-au adunat marţi în centrul Atenei pentru a protesta împotriva celei mai recente runde de măsuri de austeritate aprobate de guvernul elen şi creditorii săi europeni.

Părţile au convenit să reia discuţiile privind noi reforme în sistemul fiscal, al pensiilor şi în privinţa legilor muncii.

După finalizarea evaluării, Grecia va putea să acceseze următoarea tranşă din pachetul său de bailout, de care are nevoie pentru a rambursa o datorie de 7 miliarde de euro în luna iulie.

Dar manifestanţii susţin că cei mai săraci suferă cel mai mult.

Manifestaţia, organizată de sindicatul PAME al Partidului Comunist din Grecia, a început cu un mic miting în Piaţa Omonia şi s-a sfârşit în faţa clădirii Parlamentului din Piaţa Syntagma.

Panayotis Petrakis, profesor de economie la Universitatea Naţională din Atena, a declarat: “Au apărut consecinţe negative pentru întreaga economie elenă din cauza amânării evaluării.

“Ar trebui, prin toate mijloacele, să finalizăm negocierile cu creditorii cât mai curând posibil pentru a genera puţină speranţă pentru oameni, dar şi pentru a atrage investiţii din străinătate”.