Grecia expulzează diplomaţi ruşi citând securitatea naţională. Rusia ameninţă cu măsuri similare

Steagul Rusiei
Steagul Rusiei (Getty Images)

Atena a luat măsuri împotriva unor diplomaţi ruşi ca urmare a “activităţilor ilegale” şi a “interferenţelor” care subminează “securitatea naţională”, a precizat publicaţia Kathimerini, citând surse diplomatice.

Potrivit publicaţiei, doi diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Grecia şi altor doi li s-a interzis să intre în ţară.

Grecia i-a acuzat pe cei 4 diplomaţi că au încercat să “colecteze şi să distribuie informaţii, precum şi să mituiască oficiali guvernamentali”, se arată în articolul publicat de Kathimerini.

Rusia va da un răspuns similar la expulzarea diplomaţilor ruşi din Grecia, a afirmat miercuri Ministerul rus de Externe.

Aceleaşi surse au mai declarat că Grecia doreşte să menţină bune relaţii cu Rusia, să promoveze prietenia între cele două naţiuni şi cooperarea între actori guvernamentali şi ai societăţii civile. Totuşi, potrivit surselor, acest lucru poate fi făcut doar pe baza parităţii şi a respectului reciproc pentru suveranitatea şi independenţa celor două ţări, mai susţine ziarul.

Kathimerini a precizat că Atena a fost mereu atentă la relaţiile ruso-elene, aşa cum a fost în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul britanic Salisbury, când Grecia nu a urmat exemplul altor state occidentale care au expulzat în grabă diplomaţi ruşi.

Publicaţia mai susţine că Rusia a încercat să intervină în probleme naţionale sensibile pentru a susţine interesele Greciei în zona Balcanilor, în special privind problema utilizării numelui de Macedonia.

“Surse diplomatice notează că decizia Atenei se referă în mod exclusiv la acţiunile acestor patru persoane şi nu la atitudinea în general bună a Greciei faţă de Rusia”, mai susţine articolului.

De asemenea, potrivit surselor citate de Kathimerini, orice răspuns al ruşilor va duce la alte recidive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe