Grecia ameninţă cu blocarea concluziilor summitului UE

Atena a anunţat că, dacă nu va primi garanţii că statele UE îşi vor menţine deschise graniţele, ar putea refuza să semneze concluziile summitului UE din Bruxelles. Austria a pus în aplicare planul de a limita numărul de refugiaţi ce pot pătrunde pe teritoriul său.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos.
Ambarcaţiune cu refugiaţi se îndreaptă spre insula elenă Lesbos. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.02.2016

Grecia a ameninţat că nu va semna concluziile finale ale summitului UE pe tema imigraţiei şi ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), cerând asigurări că statele UE nu îşi vor închide graniţele datorită crizei refugiaţilor, au declarat vineri oficiali ai guvernului elen.

“Nu putem cădea de acord decât dacă există o declaraţie clară în concluziile finale care va susţine că nu va exista niciun fel de acţiune unilaterală (asupra migraţiei) până la summitul următor. Nicio graniţă nu ar trebui să fie închisă”, a declarat unul dintre oficialii eleni pentru Reuters.

Deşi nu este legată de chestiunea renegocierii statutului britanicilor în cadrul UE – o mişcare înaintea unui referendum asupra Brexit-ului – poziţia grecilor ar putea complica o situaţie deja delicată.

Oficialul a declarat că premierul elen Alexis Tsipras a primit asigurări din partea Germaniei şi Franţei că vor susţine poziţia acestuia asupra migranţilor. Alte ţări au manifestat atitudini diferite, totuşi.

În ajunul summitului, Austria şi-a înfuriat colegii din UE prin anunţarea unor limite aplicate asupra numărului de imigranţi ce pot pătrunde pe teritoriul său, subminând eforturile Germaniei de a obţine o soluţie comună UE–Turcia la criza refugiaţilor ce a lovit continentul european.

Mişcarea Austriei de a intensifica controalele de frontieră a fost susţinută de Slovenia, care plănuieşte adoptarea unor politici similare în semn de solidaritate.

Liderii UE au decis să desfăşoare un summit special cu Turcia la începutul lunii martie în vederea creării unui plan comun de acţiune pentru reducerea fluxului de migranţi ce se îndreaptă spre Europa.

Marea majoritate a migranţilor şi refugiaţilor pătrund în UE prin Grecia, iar Atena se teme că închiderea graniţelor statelor uniunii ar putea duce la blocarea a mii de persoane pe teritoriul său.

“Nu are sens pentru Grecia, care a făcut tot ce a putut pentru a gestiona problema refugiaţilor, să suporte întreaga povară şi să rişte să fie izolată”, a mai precizat oficialul elen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor