Granturi şi credite, în valoare de peste 148 milioane euro, oferite în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova

Ne asigurăm că Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei şi ale reprezentanţilor săi de a-i distruge democraţia şi a-i fura suveranitatea, a precizat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Steven Fisher.
Acorduri de finanţare, semnate în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova, Chişinău (gov.md)
Maria Maevschi
18.10.2023

Republica Moldova va beneficia de un suport financiar în valoare de 148,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane de euro sub formă de granturi şi 110 milioane de euro - credite în condiţii avantajoase şi pentru dezvoltarea sectoarelor strategice. Sprijinul pentru infrastructură, energie şi adaptare la schimbări climatice vine în contextul semnării a şase acorduri de finanţare în cadrul reuniunii Platformei de Sprijin pentru Moldova, organizată, marţi, 17 octombrie, la Chişinău.

Astfel, a fost semnat Memorandumul de înţelegere cu Agenţia Franceză pentru Dezvoltare şi Banca germană privind cooperarea în sectorul eficienţei energetice a clădirilor publice. Un alt document semnat ţine de o nouă linie de creditare oferită de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru achiziţii de gaze şi un grant acordat prin programul Nansen al Guvernului Norvegiei, tot în acest scop. De asemenea, pentru a asigura securitatea energetică a statului, Republica Moldova va beneficia de suport din partea Băncii Europene de Investiţii.

„Unele finanţări vor fi debursate începând cu anul viitor, iar sarcina noastră este să dezvoltăm mecanismele necesare pentru a asigura absorbţia acestor fonduri. Pentru noi este important ca fiecare om din ţara noastră să simtă efectele pozitive ale proiectelor realizate cu sprijinul partenerilor noştri”, a declarat ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov.

De asemenea, a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Agenţia Franceză pentru Dezvoltare. Acesta creează condiţiile necesare pentru realizarea reformei în domeniul silvic şi reglementarea procesului de gestionare a pădurilor.

„Cu ajutorul acestor resurse, începem reforma în domeniul silvic şi gestionarea eficientă a pădurilor, inclusiv prin alocarea banilor pentru împădurirea ţării noastre”, a conchis ministra mediului, Rodica Iordanca-Iordanov.

În cadrul aceleiaşi reuniuni, a fost semnat şi Memorandumul de înţelegere privind serviciile de consultanţă şi asistenţă tehnică între Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii: „Acest suport ne va ajuta să aducem proiecte majore în infrastructură, mediu şi energie de care vor beneficia toţi cetăţenii noştri”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.

Ministrul Finanţelor, Petru Rotaru, a subliniat că, în urma semnării documentelor, Republica Moldova va avea acces la diverse instrumente de finanţare care vor impulsiona realizarea reformelor în domeniile cheie: „Ne vom mobiliza pentru a îndeplini obiectivele stabilite şi a debursa sumele acordate care ne vor ajuta la modernizarea infrastructurii, implementarea reformelor şi construirea unui stat european”.

O contribuţie în valoare de nouă milioane de lire sterline a fost anunţată de Marea Britanie, ajutorul fiind destinat proiectului M-GROW, gestionat de Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor din Republica Moldova, sprijinind astfel crearea fondului fiduciar multi-donator „Moldova – Dezvoltare, Rezilienţă şi Oportunităţi pentru Bunăstare”, se arată în comunicatul ambasadei britanice.

„În acest fel transmitem un mesaj clar - suntem hotărâţi şi uniţi în a ne asigura că Moldova poate rezista cu succes eforturilor Rusiei şi ale reprezentanţilor săi de a-i distruge democraţia şi de a-i fura suveranitatea. Suntem bucuroşi să colaborăm cu Moldova, alături de alţi donatori, în acest sens”, a declarat ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Steven Fisher, prezent la eveniment.

Contribuţia va permite guvernului de la Chişinău să-şi consolideze dialogul cu Uniunea Europeană şi să devină mai rezistent la interferenţele maligne din partea Rusiei şi a actorilor criminali controlaţi de Kremlin, a punctat diplomatul englez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor