Gorbaciov: Rusia se confruntă cu o criză dacă Putin nu se va schimba

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a declarat joi că Rusia se va confrunta cu o criză pentru că Vladimir Putin nu a putut şi nu a dorit să efectueze reformarea fundamentală a sistemului politic bine-controlat, conform unui raport Reuters.

Prim-ministrul Putin, care se confruntă cu cele mai mari proteste din timpul regimului său de 12 ani, a încercat să se prezinte celor 109 milioane de alegători din Rusia drept un lider care poate efectua o reformă graduală, după restabilirea ordinii în urma haosului din anii 1990.

Dar Gorbaciov, insultat de mulţi ruşi pentru declanşarea unor reforme curajoase care au dus la scufundarea Uniunii Sovietice, a declarat că recâştigarea preşedinţiei de către Putin pune viitorul Rusiei în discuţie.

"Eu nu cred că el va fi capabil să schimbe cursul şi cred că avem nevoie de o schimbare a întregului sistem, nu doar câţiva paşi sporadici", a afirmat Gorbaciov într-o prelegere de la Universitatea Internaţională de la Moscova.

"Dacă el nu poate schimba lucrurile şi nu se poate schimba pe sine, cred că va fi pus într-o situaţie dificilă când oamenii vor ieşi în stradă."

Liderii protestului, un grup fragmentat de politicieni, activişti, jurnalişti şi bloggeri, au cerut o reorganizare a alegerilor parlamentare din 4 decembrie, despre care spun că au fost fraudate. Rezultatele oficiale arată că partidul lui Putin a câştigat 49.3 la sută din voturi.

Gorbaciov a avertizat protestatarii să fie atenţi la instigatori, despre care a spus că vor încerca să incite oamenii să ardă Moscova din temelii şi, astfel, să forţeze o suprimare din partea serviciilor de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor