GFK: Aproape jumătate dintre românii tineri deţin o asigurare

Epoch Times România
29.11.2012

Aproape jumătate (45%) dintre românii cu vârsta până în 30 de ani deţinea anul trecut o asigurare, fie ea generală, personală sau pensie privată, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GFK..

În România, 12% din totalul populaţiei deţine o asigurare de viaţă, în vreme ce 3% îşi direcţionează o parte din venituri către o pensie de tip pilonul al treilea.

Studiul GfK realizat în ţările din regiune a privit mai atent un grup ţintă cu un potenţial ridicat: populaţia mai tânără de 30 de ani. Datele arată că 26% dintre aceştia au o asigurare personală şi 39% una generală. Cele mai multe contracte încheiate sunt pentru autoturisme. O treime din populaţia tânără are o astfel de asigurare. Dar potenţialul nu este încă atins: odată cu creşterea nivelului de trai în regiune şi numărul tot mai mare de autoturisme, cererea pentru asigurările auto va creşte şi ea.

"În vremuri de incertitudine, oamenii sunt mai atenţi cu cheltuielile lor. Asigurările sunt produse cu implicare redusă, de aceea oamenii sunt mult mai dispuşi să renunţe la ele. Totuşi, există un potenţial foarte mare în regiunea CEE, mai ales atunci când vorbim despre pensii private", comentează Rastislav Kocan, Regional GfK CEE Executive.

Potrivit acestuia, evoluţia pieţei asigurărilor este strâns legată de sectorul financiar.

Studiul mai arată că fiecare al optulea locuitor din Europa Centrală şi de Est are o asigurare de viaţă şi numai un număr restrâns din populaţie are grijă de pensii pe cont propriu.

"Importanţa asigurării, prin orice metodă, a veniturilor din perioada pensiei va deveni din ce în ce mai mare. Autorităţile publice, precum şi furnizorii de servicii financiare ar trebui să explice acest lucru populaţiei", menţionează Christina Praßdorf, expert GfK pentru piaţa de asigurări.

Potrivit datelor GFK, ponderea populaţiei din Europa Centrală şi de Est care a încheiat o asigurare generală (apartament( casă) maşină) a fost de 41% în 2008 şi nu s-a schimbat în mod dramatic până în 2011, când această cotă a atins 42%.

Aproape aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul asigurărilor personale (de viaţă( accident) sănătate). În 2008, 27% dintre persoanele din ţările CEE aveau astfel de asigurări, în vreme ce în 2011 numărul lor este aproximativ la fel (26%).

Eşantionul celor chestionaţi în România este de 1.000 de persoane, reprezentativ la nivel naţional, iar datele sunt valabile pentru anul 2011. Aceste informaţii sprijină partenerii de afaceri GfK în procesul de înţelegere a pieţei locale şi regionale, pentru a lua deciziile potrivite mai ales în contexte instabile de piaţă.

GfK, una dintre cele mai mari companii de cercetare de piaţă din lume, colectează în fiecare an, începând din 2000, date importante despre evoluţia sistemului de asigurări în pieţele CEE pentru studiul Insurance Market Data System (IMDS), un studiu care măsoară obiceiurile legate de asigurări ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 12 ţări ale Europei Centrale şi de Est: Austria, Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Ucraina, Serbia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria şi România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor