Germania oferă milioane de euro pentru reconstruirea staţiilor de epurare din Dubăsari şi Crîuleni

Steagul Germaniei
Steagul Germaniei (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Proiectul de reconstrucţie a staţiilor de epurare Dubăsari şi a sistemului de colectare Crîuleni, a devenit în ajun obiectul discuţiilor în cadrul şedinţei coordonatoare a administraţiei oraşului transnistrean.

La şedinţă a participat reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Thomas Weithoener, managerul proiectului "Modernizarea serviciilor publice locale" GIZ, Philipp Johannsen, principalul consultant al GIZ pentru planificare regională, Alexandr Muravski, reprezentanţi ai autorităţilor, specialişti ai direcţiilor şi organizaţiilor de profil ale Transnistriei şi Moldovei.

Participanţii au discutat paşii concreţi necesari pentru pregătirea bazei tehnice şi economice a proiectului, care apoi va fi înaintat pentru examinare în guvernul Germaniei.

"Este un proiect foarte voluminos, pentru realizarea căruia guvernul Germaniei examinează posibilitatea alocării a circa 26-28 mil. euro", a comunicat Philipp Johannsen, menţionând că principalul scop al proiectului constă în îmbunătăţirea situaţiei din domeniul apelor reziduale, care afectează în mod direct ecosistemul din bazinul Nistrului.

Partea transnistreană a declarat că este dispusă la conlucrare maximă în realizarea proiectului, care are o componentă socială importantă pentru populaţia raionului Dubăsari al RMN şi raioanelor Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că decizia protocolară cu privire la realizarea proiectului, semnată la Kiev în noiembrie 2013, a creat premisele politice necesare pentru realizarea cu succes a acestui proiect.

Staţiile de epurare din Dubăsari au fost construite în 1972. La momentul actual capacitatea acestora este depăşită de două ori, dar cu toate că utilajul este vechi atât moral cât şi fizic, staţiile de epurare mai funcţionează. Actualmente, volumul zilnic pompat al apelor folosite este de circa 4 mii de metrii cubi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe