Germania doreşte o zonă “no-fly” deasupra Siriei. Rusia se opune

Conflictul sirian adaugă un nou element în calea soluţionării sale paşnice: impunerea unei zone interzise zborului deasupra Siriei. Ideea propusă de Germania este susţinută de Turcia, dar respinsă în mod categoric de Rusia.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Rusia denunţă ideea cancelarului german Angela Merkel de a crea o zonă interzisă zborului (no-fly) deasupra Siriei pentru a se gestiona mai bine criza refugiaţilor.

Viceministrul rus de externe Ghennadi Gatilov a declarat agenţiei de ştiri Interfax că o astfel de acţiune va necesita o aprobare atât din partea oficialilor sirieni, cât şi din partea Consiliului de Securitate al ONU.

NATO a respins ideea săptămâna trecută, conform RT.

Avioanele de luptă ruseşti continuă să bombardeze Alep, atât pentru a distruge poziţiile grupului terorist Statul Islamic, cât şi pentru a-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, prin atacarea poziţiilor forţelor opoziţiei.

În plus, Turcia a cerut aplicarea unei zone no-fly în anumite părţi ale Siriei şi, astfel, pune mai multă presiune pe Merkel. De altfel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va trimite mai mulţi refugiaţi în Europa.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că impunerea unei zone no-fly ar trebui să fie decisă de coaliţia condusă de SUA ce luptă împotriva Statului Islamic.

Situaţia este cu atât mai tensionată cu cât SUA susţine rebelii moderaţi ce luptă împotriva lui Assad şi a cerut, alături de Germania şi alte state europene şi regionale, ca regimul din Damasc să fie schimbat. Kremlinul nu doreşte plecarea lui Assad de la putere, acesta fiind un aliat puternic al ruşilor în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe