Germania a arestat trei suspecţi de furnizarea de tehnologie militar-civilă Chinei

Poliţia germană
Poliţia germană (Captură foto)
Redacţia
22.04.2024

Trei germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a transmite tehnologie care ar putea fi folosită în scopuri militare, contribuind astfel la consolidarea marinei chineze, au declarat luni oficiali germani, potrivit Reuters.

Arestările au avut loc la o săptămână după ce cancelarul Olaf Scholz a călătorit în China pentru a face presiuni asupra Beijingului cu privire la sprijinul acordat economiei Rusiei în timp de război şi pentru a ridica probleme legate de furtul de proprietate intelectuală şi accesul echitabil pe piaţă.

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat că guvernul monitorizează ceea ce ea a numit o ameninţare semnificativă reprezentată de spionajul chinezesc în afaceri, industrie şi ştiinţă.

"Ne uităm foarte atent la aceste riscuri şi ameninţări şi am avertizat şi sensibilizat în mod clar cu privire la acestea, astfel încât măsurile de protecţie să fie sporite peste tot", a specificat ea într-o declaraţie.

În acest caz, problema tehnologiilor inovatoare germane care pot fi folosite în scopuri militare a fost "deosebit de sensibilă", a adăugat ea.

"În momentul arestării lor, acuzaţii se aflau în negocieri suplimentare cu privire la proiecte de cercetare care ar putea fi deosebit de utile pentru extinderea puterii de luptă maritimă a Chinei", a afirmat într-un comunicat ministrul Justiţiei, Marco Buschmann.

Ministerul chinez de Externe şi Ambasada chineză din Berlin nu au răspuns încă la solicitările de comentarii.

Procurorii i-au identificat pe suspecţi ca fiind Herwig F. şi Ina F., un cuplu căsătorit care conduce o companie în Düsseldorf, şi Thomas R., descris de procurori ca fiind un agent al unui angajat neidentificat al Ministerului Securităţii de Stat din China (MSS).

Cuplul a încheiat un acord de cooperare cu o universitate germană prin intermediul companiei lor, care presupunea pregătirea unui studiu pentru angajatul MSS privind piesele de maşini care pot fi utilizate pentru motoare marine, cum ar fi cele de pe navele de război, au menţionat procurorii într-un comunicat.

De asemenea, suspecţii au cumpărat un laser special din Germania în numele şi cu plata de la MSS şi l-au exportat în China fără autorizaţie, potrivit procurorilor, care nu au precizat la ce putea fi folosit laserul.

Arestările au fost efectuate pe baza informaţiilor colectate de agenţia de informaţii interne a Germaniei, au specificat procurorii.

Săptămâna trecută, Germania a arestat doi cetăţeni ruso-germani suspectaţi de spionaj pentru Rusia. Ei ar fi plănuit atacuri de sabotaj menite să submineze sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina în războiul acesteia cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor