Georgia contrazice Rusia: niciun oficial georgian nu merge la Soci

Preşedintele Georgiei, Gheorghi Margvelaşvili, ţinând un discurs după investirea în funcţie, 17 noiembrie 2013
Preşedintele Georgiei, Gheorghi Margvelaşvili, ţinând un discurs după investirea în funcţie, 17 noiembrie 2013 (VANO SHLAMOV / AFP / Getty Images)

Preşedintele georgian Georgy Margvelaşvili nu se duce la Jocurile Olimpice de la Soci pentru întrevederea cu Vladimir Putin, contrar precizărilor făcute de Kremlin, a anunţat consilierul de relaţii externe al preşedintelui georgian, Vano Machavariani.

Recent, oficialii de la Kremlin au anunţat că preşedintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni cu Margvelaşvili, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, întâlnire ce ar fi reprezentat prima apropiere diplomatică oficială dintre cele două ţări de la războiul din 2008.

”Delegaţia oficială georgiană nu va participa la Jocurile Olimpice din Soci. Georgia va fi reprezentată la Soci de către sportivii noştri şi de către reprezentanţii Comitetului Olimpic Georgian,” a precizat consilierul în relaţii externe al preşedintelui georgian.

Sub conducerea preşedintelui Mihail Saakaşvili a purtat un război de 5 zile cu Rusia în anul 2008. Războiul a izbucnit după ce Rusia a ales să sprijine două regiuni georgiene separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud. La finalul conflictului, Rusia a recunoscut independenţa celor două regiuni, acţiune ce a provocat încheierea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Preşedintele Margvelaşvili, ales anul trecut, a promis că Georgia va continua eforturile de integrare în Uniunea Europeană, în ciuda Rusiei care vrea să menţină statul ex-sovietic în propria sferă de influenţă.

Marţi, premierul Irakli Garibaşvil, a susţinut, în cadrul unei întâlniri cu oficiali Uniunii Europene, că ţara sa ”doreşte să semneze cât mai curând acordul de asociere cu Uniunea Europeană”, aceasta fiind ”singura cale posibilă pentru Georgia”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe