Premierul Georgiei: ”Europa este singura cale posibilă pentru Georgia”

Herman Van Rompuy într-o întâlnire cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili la Bruxelles, 4 februarie 2014.
Herman Van Rompuy într-o întâlnire cu premierul Georgiei, Irakli Garibashvili la Bruxelles, 4 februarie 2014. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Premierul Georgiei, Irakli Garibaşvil, a susţinut, în cadrul unei întâlniri cu oficiali Uniunii Europene, că ţara sa ”doreşte să semneze cât mai curând acordul de asociere cu Uniunea Europeană”, aceasta fiind ”singura cale posibilă pentru Georgia”, notează mediafax.

Georgia a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în luna noiembrie în cadrul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

”Georgia doreşte să semneze cât mai curând acordul de asociere cu Uniunea Europeană, dacă este posibil chiar până în august”, a adăugat Garibaşvili în timpul întâlnii avute la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Alegerile prezidenţiale din Georgia din 27 octombrie s-au realizat ”pentru prima oară în mod democratic”, astfel că direcţia poporului cât şi a guvernului pare a fi una şi aceeaşi.

”Europa este singura cale posibilă pentru Georgia. Este atât opţiunea Guvernului, cât şi cea a poporului”, a spus Garibaşvili.

În ciuda relaţiilor diplomatice deteriorate în urma războiului cu Rusia din 2008, Georgia urmăreşte întărirea relaţiilor diplomatice cu vecinii săi cât şi cu Rusia.

”Normalizarea relaţiilor cu marele vecin nordic este o prioritate pentru noul guvern. Înţelegem totodată că acesta este un proces pe termen lung”, a declarat preşedintele Comisiei pentru relaţii externe din cadrul parlamentului georgian, Tedo Djaparidze.

Premierul Garibaşvili a asigurat că ţara sa, comparativ cu Ucraina, nu se află în poziţia de a fi supusă presiunilor ruseşti pentru o posibilă integrare în Uniunea Vamală.

”Georgia este mai puţin dependentă de Rusia, care are mai puţine mijloace de presiune politică sau economică asupra noastră decât asupra Ucrainei"”, a insistat premierul georgian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe