Genurile si tipurile activitatii de intreprinzator

.
. (Photos.com)

Ce reprezinta activitate de intreprinzator?

Prin activitatea de intreprinzator se subintelege activitatea de fabricare a productiei, de executare a lucrarilor si de prestare a serviciilor, desfasurata de cetateni si de asociatiile acestora in mod independent, din propria initiativa, in numele si cu riscul propriu, sub raspunderea lor patrimoniala, in scopul asigurarii unei surse de venituri permanente.

Care sunt genurile activitatii de intreprinzator?

Genurile activiatii de intreprinzator pot fi deduse din definitia data la art.1 al Legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat si intreprinderi.

Acestea sunt urmatoarele: fabricarea productiei, executarea lucrarilor si prestarea serviciilor.

Dar mai exista o activitate foarte raspandita, care nu este expusa in definitie si anume comercializarea marfurilor si a produselor.

In legislatie mai sunt reglementate si alte genuri de activitate: activitatile bancare, de investitii, operatiunile cu valorile mobiliare, de asigurare etc.

Ce reprezinta genurile activitatii de intreprinzator? 

Producerea marfurilor este acel tip de activitate economica cu caracter general, care are ca obiect transformarea materiilor prime si a materialelor in produse noi cu o valoare mai mare decat cea a materiei prime.

Executarea lucrarilor este activitatea economica prin care intreprinzatorul se obliga sa indeplineasca intr- un termen stabilit, o anumita lucrare, fie din propriul material, fie din materialul beneficiarului. Acestea sunt lucrari de constructii, montaj, etc.

Prestarea serviciilor este acel gen de activitate economica destinata satisfacerii necesitatilor persoanelor fizice si juridice prin acordarea diferitelor servicii: consultative, de transport, de asigurare, de deservire sociala etc.

Comercializarea marfurilor si a produselor. Tot spectrul de produse si servicii sunt destinate, in general, consumatorilor. Comercializarea marfurilor poate fi facuta direct si nemijlocit de catre producator prin magazine sau depozite angro proprii ori prin intermediari (firme de distributie).

Toate marfurile si serviciile sunt destinate consumatorilor.

Care sunt tipurile activitatii de intreprinzator? 

Dupa importanta pentru societate, activitatile de intreprinzator pot fi clasificate in: activitati interzise; activitati monopol de-stat; activitati monopoluri naturale, activitati supuse licentierii; activitati practicate in baza patentei de intreprinzator; activitati care pot fi practicate liber, fara autorizatie speciala.

Activitatile interzise. Legislatia nu contine o lista a activitatilor economice interzise asa cum fusese anterior. In lipsa unor reglementari exprese, in aceasta lista se includ activitatile care pot sa aduca un profit material si pentru care este prevazuta o pedeapsa penala sau administrativa.

Activitatile monopol de stat sunt desfasurate exclusiv de organe ale statului sau de persoane juridice constituite de stat. Monopolul de stat este definit ca situatia in care un numar limitat de agenti economici sunt investiti de catre autoritatile administratiei publice cu dreptul exclusiv sau cu drepturi exclusive de desfasurare a unei anumite activitati aducatoare de profit. Activitatile monopol de stat sunt reglementate si prin Hotararea Guvernului nr. 582/1995 cu privire la reglementarea monopolurilor, care stabileste metodele de reglementare, lista activitatilor monopol de stat si autoritatile publice abilitate in reglementarea lor.

Activitatile monopol natural. Prin monopol natural legiuitorul desemneaza situatia in care producerea, transportarea, comercializarea, procurarea marfurilor si grupurilor de marfuri fungibile, precum si prestarea anumitor tipuri de servicii, in virtutea unor factori de ordin natural, economic sau tehnologic se afla sub controlul direct al unuia sau al mai multor agenti economici.

Lista activitatilor monopoluri naturale este aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 582/1995 cu privire la reglementarea monopolurilor.

Activitatile supuse licentierii. Activitatile de intreprinzator supuse licentierii sunt stabilite la art.8 din Legea nr.451/2001 privind licentierea unor genuri de activitate.

Activitatile practicate in baza patentei de intreprinzator. Activitatile de intreprinzator care pot fi desfasurate in baza patentei de intreprinzator sunt stabilite la anexa nr. 1 a Legii nr.93/1998 privind patenta de intreprinzator.

Activitatile care pot fi practicate fara autorizatii speciale. Intreprinzatorii persoane fizice si persoane juridice pot desfasura genurile de activitate care nu sunt supuse licentierii fara autorizatie sau permisiune speciala daca alte legi nu stabilesc altfel.


Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si admnistrativ in R. Moldova

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură