Generozitatea cântăreţei din Taiwan Annie Yi atinge inimile chinezilor

Bine-cunoscuta cântăreaţă şi actriţă din Taiwan, Annie Yi a făcut un act de caritate care a stârnit reacţii de recunoştinţă şi admiraţie în China continentală.

Annie Yi a ajuns pe prima pagină a ziarelor în ianuarie, când a fost luată de forţele de securitate pentru o "discuţie", după ce în urma unui incident de cenzurare a unui ziar, ea a criticat faptul că mass-media din China este sub controlul partidului. Sinceritatea acesteia i-a adus zeci de mii de mesaje de susţinere de la utilizatorii chinezi de pe Sina Weibo, o platformă populară de microbloging.

Acum Yi este din nou în centrul atenţiei mass-media, de data aceasta pentru că a donat o mare sumă de bani unui petiţionar chinez cu handicap.

Yi a răspuns la un apel făcut de Wang Zang, un celebru poet chinez care a fost mult timp un apărător al săracilor şi altor grupuri nedreptăţite.

Wang Zang a postat un mesaj pe Weibo la 16 aprilie cerând oamenilor să-l ajute pe Wang Xiaogang, un om cu handicap din oraşul Pucheng, provincia Shanxi şi pe tatăl său în vârstă, care a făcut petiţii către autorităţi în numele fiului său, iar acum este el însuşi infirm.

Wang Xiaogang a fost angajat la Corporaţia pentru Construcţii în domeniul Energiei Termice Nr. 3, o filială a Corporaţiei pentru Construcţii în domeniul Energiei din Shaanxi. La 7 februarie 2007, în timp ce era la locul de muncă a fost muşcat de câinii unui coleg, care i-a eliberat în mod intenţionat. Acest lucru a condus la instalarea unei boli mintale grave, iar Wang nu a fost în măsură să aibă grijă de el de atunci. Compania nu a fost în stare să-i furnizeze angajatului nicio compensaţie sau tratament medical, iar tatăl său de 73 de ani, Wang Yingqiang, a încercat de atunci, fără succes, să obţină asistenţă pentru fiul său prin intermediul petiţiilor adresate autorităţilor.

Tatăl este, de asemenea, infirm din cauza unor bătăi severe, pe care le-a suferit atunci când a călătorit la Beijing pentru a adresa petiţii, a scris Wang Zang pe contul său de Weibo.

"Chiar şi în cârje, el m-a găsit în cele din urmă. Împreună cu artistul Zhui Hun l-am primit la noi. El este singur, disperat şi cu lacrimi în ochi roagă pe cei care văd acest mesaj să-l transmită mai departe. În numele bătrânului, eu vă mulţumesc sincer!", a scris Wang Zang.

Imediat ce mesajul a fost postat, Wang Zang a primit un răspuns de la Annie Yi, care preciza că îi va dona 10.000 de yuani bătrânului.

"Cei puternici vor fi mereu testaţi de provocări" a adăugat aceasta.

Un bloger ce foloseşte pseudonimul "Calea Dreaptă a Chinei" a transmis mesajul lui Annie Yi spre cca.12.000 de adepţi ai săi, spunând: "Activiştii pentru drepturile omului speră că mai multe celebrităţi influente din industria de divertisment vor lua atitudine pentru cei nevoiaşi".

Wang Zang a declarat pentru The Epoch Times că el a fost foarte impresionat de generozitatea lui Yi şi o respectă pentru asta. El a menţionat, de asemenea, că va preda personal banii bătrânului.

În interviu, Wang Zang a declarat că speră ca mai multe celebrităţi să-şi folosească influenţa pentru a lua atitudine pentru persoanele dezavantajate din China. "Acest lucru va aduce modificări în societate, va promova progresul societăţii civile şi va aduce căldură şi speranţă pentru mai mulţi oameni", a declarat acesta.