General chinez de rang înalt Guo Boxiong este exclus din PCC

Fostul vice preşedinte al Comisiei militare Centrale, Guo Boxiong , 2013.
Fostul vice preşedinte al Comisiei militare Centrale, Guo Boxiong , 2013. (Goh Chai Hin/AFP/Getty Images)

Fostul general chinez de rang înalt Guo Boxiong a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru corupţie, conform unei decizii luate joi noaptea de Biroul Politic, a raportat agenţia de ştiri de stat Xinhua.

Guo, fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, a fost plasat sub investigaţie de către agenţia de anticorupţie a Partidului în 9 aprilie. Aceasta a descoperit că Guo a primit mite, personal şi prin intermediul membrilor familiei sale, conform declaraţiei Biroului Politic.

După acea decizie, Guo a fost predat procurorilor militari pentru disciplinare.

Expulzarea lui Guo a fost anticipată de ceva vreme. Cu câteva luni înaintea anunţului oficial din aprilie, presa în limba chineză din afara Chinei a discutat despre posibilitatea ca generalul pensionat să fie reţinut şi supus unui “shuanggui” – mult temuta procedură de interogare a Partidului.

La începutul acestui an, membrii familiei şi rudele lui Guo au fost de asemenea anchetaţi. General-maiorul Guo Zhenggang, fiul lui Guo, a fost reţinut în luna martie pentru corupţie. Guo Boquan, fratele mai mic al lui Guo Boxiong, a fost prins în luna mai pentru utilizarea eronată a fondurilor pentru dezastre naturale în provincia chineză Shaanxi.

Guo nu este primul oficial militar pensionat de rang înalt expulzat din Partid.

În martie 2014, Xu Caihou, de asemenea un fost vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, a fost investigat pentru mită. Mass media de stat a raportat că au fost folosite 12 camioane pentru a confisca averea lui Xu. Un an mai târziu, Xu a murit de cancer de vezică înainte să fie judecat.

Arestarea şi expulzarea generalilor Guo şi Xu este parte din campania desfăşurată de liderul chinez Xi Jinping împotriva fostul şef Partidului, Jiang Zemin.

Pe vremea când deţinea puterea, Jiang a plasat în Partid şi în armată protejaţi de-ai săi, promovându-i rapid în poziţii înalte dacă aceştia manifestau obedienţă absolută.

În condiţiile în care poziţiile importante din cadrul Partid au fost ocupate de persoane loiale lui Jiang, acesta a continuat să aibă o influenţă semnificativă chiar şi după retragerea sa de la conducerea Partidului în 2002. El şi-a păstrat funcţia de preşedinte al Comisiei Militare Centrale timp de peste doi ani - complet în afara tradiţiei de moştenire a puterii stabilită de Deng Xiaoping.

Dar chiar şi după ce a renunţat oficial la poziţiile ocupate, se crede că Jiang a avut în continuare o influenţă considerabilă în armată, păstrând un birou în cadrul Comisiei Militare Centrale, conform unor rapoarte neconfirmate şi publicate în presa chineză din străinătate.

Decizia de a-l expulza pe Guo din Partid şi predarea sa în mâinile procurorilor militari reprezintă un alt pas înainte în campania lui Xi de a curăţa PCC şi armata de influenţa lui Jiang Zemin, dar şi un avertisment pentru persoanele loiale fostului dictator.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe