Funcţionari de la Ministerul Justiţiei şi Educaţiei din R. Moldova reţinuţi de CNA pentru corupţie

Un grup de funcţionari publici şi intermediari a fost reţinut de către procurorii anticorupţie pentru racolarea persoanelor ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii, cărora le propuneau grăbirea procedurii contra unor sume de bani ilegale.
Mită
Mită (Epoch Times România)

Patru persoane, dintre care o angajată a Ministerului Educaţiei din Republica Moldova şi trei intermediari, au fost reţinute, luni, de procurorii şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Bănuiţii sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Acestea ar fi pretins şi primit bani pentru urgentarea perfectării, confirmării autenticităţii şi apostilării diplomelor de studii din R. Moldova precum şi din străinătate. Toate patru persoane au fost reţinute pentru 72 de ore şi sunt deţinute în izolatorul CNA.

Potrivit materialelor urmăririi penale, un grup de persoane, care ar fi acţionat în complicitate, din care fac parte funcţionari ai Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri şi intermediari, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Urmând schema infracţională, intermediarii acţionau din numele solicitantului, prin procură, pregăteau pachetul de documente, după care, împreună cu angajaţii Ministerului Educaţiei şi Ministerului Justiţiei organizau autentificarea şi apostilarea actelor. La această etapă, potrivit CNA sunt examinate denunţurile mai multor persoane care au beneficiat de serviciile grupului menţionat contra diferite sume de bani.

Luni, procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliile, birourile şi automobilele celor vizaţi, de unde au ridicat procuri, pe numele unor terţe persoane, purtătoare de informaţii, telefoane etc. Acţiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Pentru documentarea obiectivă a cazului, mai multe persoane urmează să fie citate pentru audieri la sediul Procuraturii Anticorupţie. În prezent, procurorii desfăşoară urmărirea penală pe faptul comiterii traficului de influenţă şi coruperii pasive. Legislaţia în vigoare a R. Moldova prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pentru o anumită perioadă de timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe