Franţa refuză să recunoască rezultatele electorale ruseşti din Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Franţa a afirmat că nu recunoaşte rezultatele alegerilor prezidenţiale ruseşti desfăşurate în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată în urmă cu 4 ani de către Rusia, o manevră considerată ilegală de majoritatea statelor lumii.

Oficiali din Paris au afirmat că sunt dedicaţi în continuare suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un controversat proiect de lege pentru a alipi peninsula ucraineană Crimeea la Rusia în martie 2014, ignorând liderii occidentali care au afirmat că peninsula de la Marea Neagră aparţine Ucrainei.

Ministerul de Externe francez a precizat într-o declaraţie: “Franţa nu recunoaşte organizarea de astăzi a alegerilor prezidenţiale ruseşti în Crimeea.

“Schimbarea graniţelor cu forţa este contrară dreptului internaţional, inclusiv a angajamentelor asumate de Federaţia Rusă”.

Un purtător de cuvânt al ministerului a adăugat că Franţa “sprijină cu tărie restaurarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional”.

Rusia se află sub un nou val de presiuni internaţionale după un atac cu un agent chimic ce a avut loc la începutul lunii în oraşul britanic Salisbury şi care a vizat un fost spion rus Serghei Skripal, care locuieşte în exil în Marea Britanie. Atât Serghei cât şi fiica acestuia se află în stare gravă la spital.

Relaţiile diplomatice dintre Londra şi Moscova au fost îngheţate săptămâna trecută, după ce s-a aflat că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de producţie sovietică. Premierul britanic Theresa May a descris atacul drept o “încercare insolentă” a Kremlinului – respectiv a preşedintelui Vladimir Putin – de a ucide “civili nevinovaţi” pe teritoriu britanic.

Dar, în ciuda scandalului care îl învăluie pe liderul rus în cazul otrăvirii lui Skripal şi în ciuda rapoartelor răspândite privind fraudarea alegerilor - precum umplerea urnelor cu buletine de vot invalidate sau forţarea oamenilor să voteze - Putin a câştigat duminică cel de-al patrulea mandat cu peste 76% dintre voturi.

Artem Studennikov, consilier politic al ambasadei Rusiei în Paris, a declarat luni postului de radio Europa 1: “Victoria electorală a lui Putin a fost evidentă. Popularitatea sa [în rândul alegătorilor ruşi] este reală şi bazată pe realizările din trecut”.

Studennikov a adăugat că decizia Franţei de a se alătura Marii Britanii, Germaniei şi SUA de a condamna atacul împotriva fostului spion rus – printr-o declaraţie comună – nu a deteriorat relaţiile franco-ruseşti.

El a precizat: “Relaţiile dintre Franţa şi Rusia rămân constructive şi pragmatice. Franţa este în continuare un partener cheie pentru Rusia şi dialogul este menţinut la toate nivelurile”.

Studennikov a respins de asemenea acuzaţiile Londrei că Moscova ar fi ordonat otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale, susţinând că oficialii vor continua “să nege cu tărie acuzaţiile lansate împotriva Rusiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe