Putin câştigă cel de-al patrulea mandat cu peste 76% dintre voturi

Preşedintele rus Vladimir Putin a înregistrat o nouă victorie clară în alegerile prezidenţiale, câştigând cel de-al patrulea mandat, urmând să conducă Rusia până în 2024.
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

La alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă, ce au avut loc duminică, Vladimir Putin a fost ales preşedinte cu peste 76% dintre voturi, potrivit unui exit poll realizat de Vtsiom, o agenţie specializată în sondaje, care este deţinută de stat.

Potrivit rezultatelor primite de la 1.200 de secţii de votare din Rusia, candidatul comunist a terminat pe locul al doilea, cu 11,2% dintre voturi.

Vtsiom a precizat într-o declaraţie că peste 37% dintre cei intervievaţi au refuzat să spună pentru cine au votat.

Noua victorie electorală a lui Putin îi va extinde timpul petrecut în această funcţie la aproape un sfert de secol, până în 2024. El a câştigat alegerile cu promisiunea că va creşte capabilităţile de apărare ale Rusiei împotriva Occidentului şi de a îmbunătăţi standardele de viaţă.

Potrivit Reuters, susţinătorii lui Putin au declarat că rezultatul alegerilor reprezintă consensul pentru poziţia sa dură faţă de Occident.

“Cred că în SUA şi Marea Britanie ei au înţeles că nu ne pot influenţa alegerile. Cetăţenii noştri înţeleg în ce fel de situaţie se află Rusia în prezent”, a declarat Igor Morozov, membru al camerei superioare a Parlamentului, într-un interviu televizat.

În timp ce şi-a depus buletinul de vot în Moscova, Putin a declarat că va fi mulţumit de orice rezultat îi va oferi dreptul de a continua în funcţia de preşedinte. “Sunt sigur că programul pe care îl ofer este cel corect”, a precizat el, potrivit AFP.

Majoritatea celor care au discutat cu AFP au declarat că au votat pentru Putin, lăudându-l pentru refacerea stabilităţii şi a mândriei naţionale după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

De asemenea, duminică, ziua alegerilor, a marcat patru ani de când Putin a semnat un tratat prin care a declarat că peninsula ucraineană Crimeea este parte a Rusiei.

Principalul şi cel mai vocal opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi a fost descalificat din cursa prezidenţială din cauza unei condamnări penale despre care acesta şi susţinătorii săi au declarat că a fost motivată politic.

Opoziţia rusă şi diverse ONG-uri au raportat peste 1.000 de nereguli în cadrul alegerilor pe cuprinsul ţării.