Fost spion rus aparent otrăvit prin sistemul de ventilaţie al automobilului. Alte 38 de persoane afectate

Serghei şi Iulia Skripal
Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)

Fostul agent dublu rus Serghei Skripal ar fi putit fi otrăvit prin sistemul de ventilaţie al automobilului său BMW E90 320d, potrivit ABC News.

Pentru a realiza acest lucru (fără a se otrăvi ei înşişi), asasinul său asasinii ar fi avut nevoie de acces în interiorul maşinii lui Skripal pentru a plasa agentul neurotoxic în sistemul de ventilaţie – sau să ridice capota, întrucât sistemul de filtrare include un filtru în mare parte închis ce trage aer prin două orificii complicate la care se poate ajunge cu greu cu capota coborâtă.

ABC News a mai notat că 38 de persoane au fost de asemenea afectate de agentul chimic plasat în sistemul de ventilare al maşinii lui Skripal. Poate – au sugerat unii – fostul spion şi fiica acestuia au tras pe dreapta pentru a coborî din maşină, au lăsat uşile deschise şi persoane care au trecut pe acolo au primit o doză neletală din neurotoxina respectivă.

Oficiali din sectorul de informaţii au declarat pentru ABC News că aproximativ 38 de persoane din Salisbury, Marea Britanie, au fost identificate ca fiind afectate de agentul neurotoxic, însă impactul deplin este încă evaluat şi urmează să fie identificate noi persoane afectate.

În urma atacului, 21 de persoane au fost tratate în spital. Iniţial, s-a presupus că substanţa toxică a fost livrată printr-un “cadou din partea prietenilor” pe care fiica lui Skripal, Iulia, l-a adus cu ea din Moscova. Cadoul a fost deschis într-un restaurant.

Skripal aparent i-a cerut menajerei în 26 februarie să aranjeze camera fiicei sale înaintea sosirii acesteia pentru a comemora aniversarea morţii fratelui ei. S-ar putea ca planul ei de călătorie să fi activat tentativa de asasinare. Cei doi se află în prezent internaţi într-un spital în stare gravă.

Serviciile de securitate britanice suspectează că, atunci când Iulia a plecat din Moscova, o echipă de asasini a fost trimisă pentru a-l ucide pe fostul colonel rus Skripal. Se crede că Iulia a fost vizată împreună cu tatăl ei, într-un aparent mesaj că “trădătorii” nu sunt toleraţi de Kremlin.

Unele surse sugerează că presupusa echipă rusă însărcinată cu uciderea lui Serghei Skripal a fost trimisă pe teren probabil cu o zi înaintea sosirii fiicei sale în Marea Britanie, precizează publicaţia The Telegraph.

Între timp, experţi în războiul chimic din SUA şi Marea Britanie lucrează împreună la investigarea incidentului.

“Pare să fie o tentativă de omor premeditată” mai degrabă decât doar o tentativă de a-l îmbolnăvi pe Skripal cu o toxină neletală sau de a-i speria pe foştii spioni ruşi, a precizat pentru ABC News un oficial din sectorul de informaţii.

Un alt posibil indiciu al otrăvirii, potrivit unor declaraţii făcute de surse ale ABC News, Skripal a strigat şi s-a comportat în mod necoerent chiar înainte ca el şi fiica sa să se prăbuşească. Un astfel de comportament necoerent ar putea constitui primele stadii ale expunerii la un agent neurotoxic.

Scotland Yard a publicat imagini video cu maşina lui Skripal şi a cerut informaţii de la cei care au văzut automobilul în acea zi şi a refuzat să comenteze noile detalii privind atacul cu agentul neurotoxic până când nu va publica aceste informaţii.

Săptămâna trecută, Casa Albă a susţinut într-o declaraţie că este de acord cu evaluarea guvernului britanic că Rusia este responsabilă pentru otrăvirea lui Skripal, adăugând că susţine “decizia Marii Britanii de a expulza diplomaţi ruşi, acesta fiind un răspuns corect”.

“Această ultimă acţiune a Rusiei se potriveşte cu un tipar de comportament în care Rusia nu ţine cont de ordinea internaţională bazată pe reguli, subminează suveranitatea şi securitatea ţărilor lumii şi încearcă să submineze şi să discrediteze instituţiile şi procesele democratice occidentale. SUA lucrează împreună cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a se asigura că acest tip de atac oribil nu va mai avea loc din nou”, mai susţine declaraţia.

Rusia a negat în repetate rânduri că ar fi comis atacul din 4 martie şi l-a avertizat pe premierul britanic Theresa May să nu ia în considerare lansarea unui atac cibernetic împotriva sa sau alte măsuri punitive agresive. “O atmosferă de isterie este creată de Londra. Dorim să avertizăm că acest lucru nu va rămâne fără o reacţie din partea noastră”, a precizat ambasadorul rus Vasili Nebenzia la Consiliul de Securitate al ONU.

În plus, Kremlinul a criticat Londra pentru că a luat măsuri înainte să fie efecutată o investigaţie oficială intermediată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a comparat atacul asupra lui Skripal cu utilizarea de către Coreea de Nord a unui agent neurotoxic pentru a-l asasina pe fratele vitreg al dictatorului nord-coreean Kim Jong-un – o crimă pentru care Coreea de Nord a fost numită stat care sponsorizează terorismul. De asemenea, Haley a legat incidentul din Salisbury cu utilizarea tot mai regulată a armelor chimice, în special în Siria, şi a cerut Rusiei “să recunoască” tentativa de asasinare.