Franţa extinde starea de urgenţă pentru şase luni

Adunarea Naţională a Franţei a votat în favoarea extinderii stării de urgenţă până în ianuarie 2017. Decizia a fost luată la mai puţin de o săptămână după ce 84 de persoane au fost ucise într-un atac sângeros în Nisa.
Poliţişti francezi verifică automobile în centrul oraşului Nisa.
Poliţişti francezi verifică automobile în centrul oraşului Nisa. (Captură Foto)

Legiuitorii francezi au votat miercuri dimineaţa, în cadrul unei sesiuni a Adunării Naţionale, pentru extinderea stării de urgenţă din Franţa cu încă şase luni.

După atacul terorist de joia trecută în oraşul Nisa, guvernul socialist francez a cerut o prelungire a stării de urgenţă cu trei luni, însă opoziţia conservatoare a cerut o prelungire de şase luni.

Conform actului, autorităţile franceze vor putea să facă arestări la domiciliu fără un mandat judecătoresc. În viitor, percheziţiile vor fi de asemenea posibile fără mandat.

Cu doar câteva ore înaintea atacului din Nisa, preşedintele francez Francois Hollande declarase că starea de urgenţă nu va fi extinsă după 26 iulie.

Starea de urgenţă actuală a fost impusă pe teritoriul Franţei în seara de 13 noiembrie 2015 după seria de atacuri care a avut loc în Paris şi soldată cu 130 de morţi.

“Nu putem extinde starea de urgenţă la infinit, nu ar avea sens”, a declarat Francois jurnaliştilor într-un interviu tradiţional cu ocazia Zilei Bastiliei.

Preşedintele francez a insistat că o nouă lege adoptată în luna mai a permis de asemenea Franţei să îşi intensifice securitatea în urma atacurilor teroriste.

Noua lege “ne va oferi instrumentele care, deşi nu se pot compara cu starea de urgenţă, ne pun la dispoziţie mijloace pentru a monitoriza administrativ anumite persoane”, a notat preşedintele.

Câteva ore mai târziu, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un rezident de 31 de ani din Nisa, născut în Tunisia, a intrat cu un camion lung de 19 metri într-o mulţime de oameni care sărbătoreau Ziua Naţională a Franţei.

După ce a condus aproximativ 2 km prin mulţimea de oameni, Bouhlel a fost ucis de ofiţerii de poliţie după ce a ieşit din cabina cu parbriz blindat şi a tras în aceştia.