Fotografii noi lansate de curand dezvaluie caracteristicile Vestei

VESTA: image, obtinuta de Dawn, infatiseaza polul Sud al Vestei
VESTA: image, obtinuta de Dawn, infatiseaza polul Sud al Vestei (NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA)

Imagini detaliate noi lansate la o conferinta de presa a NASA de luni, dezvaluie descoperiri interesante despre componenta si structurile Vestei.

"Exploram o parte din ultimele lumi necunoscute din interiorul sistemului solar", a declarat Marc Rayman, inginerul sef si managerul misiunii NASA, Jet Propulsion Laboratory (JPL), la conferinta de presa.

Potrivit lui Charles Elachi, director al JPL, istoria Vestei dateaza din primele 5 milioane de ani ale sistemului solar. Materialul care orbita in jurul a ceea ce avea sa devina soarele a inceput sa se condenseze si atunci cand Vesta urma sa se formeze, se pare ca o supernova a adaugat material radioactiv, oferind Vestei o sursa de caldura.

Fotografii colorate ale Vestei produse cu un spectrometru vizibil de cartografiere cu infrarosu VIR-MS arata mineralele si temperatura de contrast de emisie in diferite regiuni ale asteroidului. Acest lucru implica faptul ca suprafata Vestei nu este uniforma si ca diferite regiuni contin materiale variate si formeaza diferite tipuri de roci.

Desi Vesta are canale atat in regiunea de nord cat si in cea de sud, cei doi poli difera foarte mult intre ei, iar Polul Sud este neted, cu mai putine cratere.

"Vesta are atat de multe caracteristici ca va tine ocupata echipa de stiinta ani de zile", a declarat in cadrul conferintei Holger Sierks, un cameraman de la Societatea Max Planck.

Un set de trei cratere situate in emisfera nordica a fost numit "Omul de zapada". Potrivit lui Sierks, aceste trei cratere par sa fie canalizate, umplute cu moloz si sa aiba margini ascutite, cu alunecari de teren in unele zone.

"Pe masura ce misiunea progreseaza, noi vom prelua date la o rezolutie din ce in ce mai buna, care ne va permite sa intelegem mai bine procesele de la suprafata si procesele din interior", a declarat Elachi la conferinta.

Urmariti EpochTimesSpace & EpochTimesSci pe Twitter

Va rugam sa trimiteti orice feedback pe qa.science @ epochtimes.com