Fostul vicepreşedinte american acuzat nu numai de legături cu China şi avansuri sexuale, ci şi de acorduri dubioase în Ucraina

Joe Biden, fost vicepreşedinte al Statelor Unite
Joe Biden, fost vicepreşedinte al Statelor Unite (Mark Wilson/Getty Images)

Peter Schweizer, preşedintele unui cunoscut ONG american numit Government Accountability Institute, a discutat miercuri despre faptul că Hunter Biden, cel de-al doilea fiu al lui Joe Biden, a primit milioane de dolari de la compania energetică ucraineană Burisma Holdings în timp ce tatăl său a direcţionat 1,8 miliarde de dolari spre Ucraina, în calitate de vicepreşedinte al administraţiei Obama.

În cadrul unei emisiuni radio, Schweizer, un cunoscut critic al corupţiei democraţilor americani, a declarat: “Consider că există o problemă mai profundă cu care se confruntă [Joe Biden] – aşa cum au raportat publicaţiile Breitbart şi The Hill astăzi – şi anume că familia sa, în special fiul său, au încasat bani în timp ce el era vicepreşedinte al Statelor Unite”.

John Solomon de la The Hill a scris despre faptul că Hunter Biden a primit milioane de dolari de la Burisma Holdings după ce a fost numit în comitetul director al companiei în timpul mandatului de vicepreşedinte al tatălui său:

Datele bancare americane arată că firma lui Hunter Biden cu sediul în SUA, Rosemont Seneca Partners LLC, a primit în mod regulat transferuri de bani într-unul dintre conturile sale – de regulă, peste 166.000 de dolari pe lună – de la Burisma începând cu primăvara anului 2014 şi până în toamna anului 2015, perioadă în care vicepreşedintele Biden era principalul oficial american care s-a ocupat de Ucraina şi relaţiile sale tensionate cu Rusia.

Dosarul oficial al procurorului general [al Ucrainei] implicat în ancheta legată de Burisma – care mi-a fost prezentat de oficiali ucraineni seniori – arată că procurorii i-au identificat pe Hunter Biden, pe partenerul său de afaceri Devon Archer şi firma lor, Rosemont Seneca, drept potenţiali beneficiari ai unor sume de bani.

[Viktor] Şokin mi-a spus în răspunsuri scrise la diverse întrebări că, înainte să fie concediat din funcţia de Procuror General [al Ucrainei], şi-a formulat “planuri specifice” privind ancheta, care au inclus “interogatorii şi alte proceduri de investigaţie criminală cu privire la toţi membrii comitetului director [al companiei Burisma], inclusiv Hunter Biden”.

Schweizer a menţionat că Burisma este o “organizaţie foarte coruptă condusă de oligarhul Mikola Zlocevski, care are relaţii strânse cu fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

“Ideea generală este că Joe Biden a fost omul de bază al administraţiei Obama în ceea ce priveşte politica cu Ucraina. El a direcţionat 1,8 miliarde de dolari sub formă de ajutoare către acest guvern şi, în timp ce a făcut acest lucru, fiul său a obţinut un contract cu această companie. Aproximativ 3,1 milioane de dolari au fost viraţi într-un cont la care avea acces Hunter Biden”.

Schweizer a menţionat lipsa de profesionalism sau de experienţă a lui Hunter Biden în ceea ce priveşte poziţia sa în comitetul director al Burisma Holdings.

“Hunter Biden nu are nicio bază în ceea ce priveşte Ucraina. Nu are cunoştinţe de politică energetică. Nu există nicio explicaţie legitimă pentru motivul pentru care a obţinut acest acord cu compania sa energietică, altul decât faptul că tatăl său a fost responsabil de distribuirea banilor în Ucraina”.

El a continuat: “Este o problemă majoră şi atinge aspecte precum corupţie şi potenţiale plăţi şi mită pe care aceste entităţi străine le-au dat celor doi Biden în speranţa că poate vor obţine un tratament favorabil”.

“Este de remarcat faptul că, doar cu câteva zile înaintea învestirii oficiale a preşedintelui Donald Trump în Washington D.C., Joe Biden se afla de fapt în Ucraina. Este remarcabil ca un vicepreşedinte al Statelor Unite să fie în străinătate atât de târziu în mandat, dar el chiar se afla în Ucraina. Dominaţia şi influenţa [lui Joe Biden] acolo au fost enorme şi acest lucru ridică tot felul de întrebări în legătură cu modul în care şi-a folosit sau a abuzat de puterea guvernamentală şi, bineînţeles, întrebarea cu ce l-ar putea avea la mână ucrainenii pe Hunter Biden”, a mai afirmat Schweizer.

Schweizer a adăugat: “Există un tipar în privinţa lui Hunter Biden, în câteva cazuri pe care le cunoaştem. Ştim că în cazul Chinei, el a zburat împreună cu tatăl său cu Air Force Two în decembrie 2013 şi după zece zile firma sa [a lui Hunter, n.r.] obţine un contract în valoare de 1 miliard de dolari cu guvernul chinez în domeniul capitalului privat”.

Schweizer a continuat: “Din nou, firma [lui Hunter Biden] nu are nicio experienţă în China. Hunter nu a avut nicio conexiune în trecut cu China. După aproximativ patru luni, el obţine acest acord cu ucrainenii, în special cu Burisma”. În plus, potrivit unor documente financiare provenite de la Morgan Stanley, partenerul de afaceri al lui Hunter Biden, Devon Archer, a gestionat un cont la acea bancă şi din acel cont i-au fost trimise fiului lui Biden sume mari de bani.