Fostul director general al ExxonMobil confirmat în funcţia de secretar de stat al SUA

Fostul directorul general al ExxonMobil a fost confirmat în funcţia de secretar de stat al SUA. În această poziţie el urmează să se confrunte cu probleme precum războiul din Siria, tensiunile ruso-ucrainene sau agresivitatea tot mai mare a Beijingului în Marea Chinei de Sud.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA.
Rex Tillerson, noul secretar de stat al SUA. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.02.2017

Senatul l-a confirmat pe Rex Tillerson în funcţia de secretar de stat al SUA în cadrul celui mai strâns vot din istoria recentă pentru acest post. Tillerson a depăşit pragul de 51 de voturi, suficiente pentru o majoritate simplă necesară să aprobe nominalizarea.

Fost director general al Exxon, Rex Tillerson îşi va prelua noul rol în contextul în care legiuitorii rămân sceptici în legătură cu politica externă a preşedintelui Donald Trump, inclusiv poziţia sa faţă de Rusia şi un ordin executiv recent care interzice temporar accesul în SUA al refugiaţilor şi cetăţenilor din şapte ţări majoritar musulmane. Bob Corker a vizat în mod special Rusia ca una dintre zonele asupra căreia se aşteaptă ca Tillerson să se concentreze.

“Aş spune că, dacă aş fi în locul lui, lucrul pe care aş dori să fiu concentrat ar fi strategia asupra problemei ruseşti”, a declarat Corker reporterilor. “Este o zonă în care ştiţi că preşedintele pare să fie destul de implicat şi cred că, în calitate de secretar de stat, el probabil doreşte să se asigure că ştie cum să îi dea replica lui Putin”. Corker a adăugat că administraţia trebuie, de asemenea, să numească adjuncţii lui Tillerson.

Instalat în noua funcţie, Tillerson are de înfruntat mai multe probleme, inclusiv tensiunile tot mai mari dintre Rusia şi Ucraina, un război purtat prin intermediari în Siria, turbulenţe în Coreea de Nord, haos diplomatic în Taiwan, tensiuni în Marea Chinei de Sud şi multe altele.

O altă întrebare crucială este cât de mare va fi influenţa lui Tillerson asupra lui Trump. Toţi secretarii de stat trebuie să concureze pentru putere cu consilierii de la Casa Albă, care au relaţii personale îndelungate cu preşedintele şi un acces mai mare la acesta. Dar dependenţa lui Trump de un cerc restrâns de consilieri pentru a elabora şi examina ordine executive, refuzând-le în mare parte accesul la informaţii departamentelor care trebuie să le implementeze, este fără precedent.

Trump l-a invitat miercuri pe Tillerson la o masă de prânz privată la Casa Albă, fiind pentru prima dată când noul secretar de stat a apărut pe programul oficial al preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor