Foştii preşedinţi ai Republicii Moldova

Republica Moldova a avut, în cei 20 de ani de independenţă, trei preşedinţi - doi aleşi prin vot interimar şi unul de Parlament.

Din septembrie 2009 şi până în prezent, R.Moldova a avut doi preşedinţi interimari.

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a ocupat funcţia în perioada 1991 - 1996. Snegur a susţinut proclamarea independenţei la 27 august 1991 şi s-a opus referendumului unional privind păstrarea URSS.

Pe durata mandatului său, au început reformele, inclusiv privatizarea proprietăţii de stat. Preşedinţia lui Snegur a fost marcată şi de conflictul armat cu Transnistria, adoptarea Constituţiei şi acordarea statutului de autonomie Găgăuziei.

În 1996, Snegur a fost urmat în funcţie de Petru Lucinschi. El a continuat reformele începute de predecesorul său în domeniul privatizării proprietăţilor de stat.

Patru ani mai târziu, conducerea ţării este preluată de către comunistul Vladimir Voronin, singurul care a deţinut două mandate consecutive. Deşi a venit la putere cu lozinca aderării la Uniunea Rusia-Belarus, în mai puţin de doi ani a anunţat cursul de integrare europeană. Politica lui Voronin a dus, în unele perioade, la răcirea relaţiilor cu România, iar uneori şi cu Rusia.

După încercările eşuate de alegere a preşedintelui, în septembrie 2009, interimatul funcţiei de şef al statului a fost preluat de către liberalul Mihai Ghimpu. El s-a remarcat prin refuzul de a participa la Parada de 9 mai, organizată la Moscova, dar şi prin decretarea zilei de 28 iunie drept Zi a ocupaţiei sovietice.

După alegerile anticipate din noiembrie 2010, interimatul funcţiei este asigurat de către preşedintele Parlamentului, democratul Marian Lupu.

În 16 martie, Parlamentul Republicii Moldova l-a ales pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe