Fost şef al personalului guvernului maltez arestat în dosarul Caruana

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia (Captură Imagine)
Andrei Popescu
27.11.2019

Fostul şef al personalului guvernului maltez a fost arestat miercuri, fiind anchetat în dosarul asasinatului comis asupra jurnalistei Daphne Caruana Galizia, au declarat surse ale poliţiei.

Keith Schembri, un apropiat al controversatului premier Joseph Muscat, şi-a dat demisia marţi, după ce a fost etichetat „persoană de interes” în anchetă de un om de afaceri - Yorgen Fenech.

Poliţia nu a spus oficial de ce Schembri a fost arestat sau dacă a fost considerat suspect în cazul Caruana, care a zguduit Uniunea Europeană şi Malta şi a dus la cereri vehemente de demisie a premierului Muscat din partea politicienilor de opoziţie.

Schembri nu a făcut nicio declaraţie publică de la arestarea sa şi avocaţii săi nu au răspuns la cererile de comentarii.

Fenech a fost reţinut în urmă cu o săptămână în timp ce încerca să părăsească Malta pe yachtul său, a doua zi după ce a devenit public faptul că suspectul mijlocitor din uciderea din 2017 a Caruana Galizia fusese arestat.

Caruana Galizia a fost ucisă de o bombă montată în autovehiculul său. Trei bărbaţi sunt acuzaţi că au montat şi declanşat bomba.

Suspectul mijlocitor, Melvin Theuma, a primit, luni, o graţiere prezidenţială în schimbul probelor care ar putea fi folosite în instanţă pentru a-i condamna pe cei bănuiţi că au ordonat uciderea. Presa locală a raportat că a acesta a predat înregistrări audio.

Familia lui Caruana Galizia a declarat că doreşte o întâlnire cu avocatul general al Maltei, Peter Grech, pentru a discuta rapoartele mass-media că Fenech ar putea primi şi o graţiere în schimbul numirii unor înalţi oficiali care au fost complici în ordonarea uciderii.

„Dorim urgent să clarificăm situaţia”, a spus Paul Caruana Galizia, unul dintre fiii lui Daphne.

Ziarul Times of Malta a raportat miercuri că medicul Fenech a fost arestat şi sub suspiciunea că a transmis mesaje de la Schembri către Fenech în urma arestării sale săptămâna trecută, îndemnându-l să tacă.

Poliţia are 48 de ore în care trebuie să îi acuze sau să-i elibereze pe cei aflaţi în arest, dar Fenech a fost arestat şi eliberat de trei ori succesiv, pe măsură ce interogările şi anchetele continuă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor