Fost lider al Hong Kong-ului condamnat la 20 de luni închisoare

Fostul şef executiv al Hong Kong-ului, Donald Tsang, a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu şi va trebui să ispăşească 20 de luni de închisoare.
Fostul şef executiv al Hong Kong-ului, Donald Tsang.
Fostul şef executiv al Hong Kong-ului, Donald Tsang. (Captură Foto)

La sfârşitul săptămânii trecute, fostul şef executiv al Hong Kong-ului, Donald Tsang, a fost trimis în spatele gratiilor 20 de luni pentru abuz în serviciu.

Sentinţa pune capăt carierei îndelungate a lui Tsang în centrul financiar asiatic, o carieră desfăşurată înainte şi după predarea Hong Kong-ului de către britanici Chinei în 1997 şi reafirmă ceea ce unii observatori au declarat că este o aplicare dură a legii chiar şi în cazul aducerii în faţa justiţiei a celor mai puternici.

Tsang, renumit pentru papioanele sale, a fost escortat în cătuşe la tribunal din spitalul unde a stat câteva zile din cauza unor probleme de respiraţie şi dureri de piept.

Zeci de persoane ale establishmentului din Hong Kong, inclusiv foşti oficiali de top, au trimis scrisori în care susţin că Tsang a fost om de caracter în îndelungata perioadă cât a fost în funcţie, aceasta pentru a se obţine o sentinţă mai mică.

Donald Tsang a fost acuzat că ar fi avut un conflict de interese în achiziţionarea unui apartament luxos. Acesta se afla în negocieri cu magnatul imobiliar Bill Wong pentru a cumpăra apartamentul, timp în care a aprobat o licenţă de difuzare digitală şi alte solicitări făcute de Wave Media, o companie la care Wong deţinea 20% din acţiuni.

Juriul, alcătuit din 9 persoane, a considerat că fostul şef executiv al Hong Kong-ului a ascuns în mod deliberat negocierile csare se purtau cu Wongpentru achiziţionarea imobilului. Juriul l-a găsit pe Tsang vinovat de abuz în serviciu.

În acelaşi timp, Tsang a fost achitat în cazul unei alte acuzaţii de abuz în serviciu.

Condamnarea lui Tsang se adaugă pe o lista cu mai multe scandaluri referitoare la oficiali puternici, care au pătat reputaţia fostei colonii britanice.

Problemele legale ale lui Tsang continuă, în condiţiile în care instanţa din Hong Kong a anunţat că s-ar putea rejudeca un proces al fostului politician pentru o altă acuzaţie legată de mită, în cazul căreia juraţii nu au reuşit să pronunţe un verdict majoritar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe