FMI schimbă o regulă în privinţa datoriei Ucrainei. Rusia nemulţumită

Fondul Monetar Internaţional a schimbat o regulă care i-ar fi blocat programul de ajutor financiar pentru Ucraina, în cazul în care ţara ar fi intrat în incapacitate de plată faţă de Rusia.
Bacnotă de o sută de dolari americani
Bacnotă de o sută de dolari americani (Chip Somodevilla / Getty Images)

Purtătorul de cuvânt al FMI Gerry Rice a declarat marţi: “Consiliul de administraţie al FMI s-a reunit astăzi şi a decis să schimbe regula actuală privind refuzul în absenţa plăţilor faţă de creditori oficiali publici”.

Ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a criticat decizia ca fiind “pripită şi părtinitoare”, susţinând că aceasta a fost luată “exclusiv în detrimentul Rusiei”.

“Pregătim documentele pentru un apel la tribunal”, a adăugat el.

Mişcarea FMI are loc în condiţiile în care Ucraina trebuie să ramburseze Rusiei în 20 decembrie un împrumut în valoare de 3 miliarde de dolari.

Ucraina îşi restructurează datoriile pe baza unui program de bailout (ajutor financiar) în valoare de 40 de miliarde de dolari – un program condus de FMI.

Intrarea Ucrainei în incapacitatea de plată faţă de Rusia ar fi periclitat programul FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe