FMI nu va negocia programul de finanţare cu RM

Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Republica Moldova ratează negocierile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind noul program de finanţare. Aflaţi într-o vizită la Chişinău, reprezentanţii FMI, în frunte cu Ivanna Vladkova-Hollar, au dat de înţeles, în cadrul unor declaraţii pentru Newsmaker.md, citat de Jurnal.md, că decizia vine după demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu.

„Când a fost anunţată demisia, experţii Fondului erau deja în avion”, au subliniat reprezentanţii FMI.

Misiunea FMI se va afla în următoarele două săptămâni într-o vizită de lucru la Chişinău, urmând să pregătească consultările periodice pentru 2015, dar şi pentru a iniţia discuţiile cu privire la politicile care ar putea sta la baza unui program susţinut de FMI, se arată într-un comunicat de presă emis de oficiul FMI la Chişinău, relatează sursa citată.

De remarcat că luni Dorin Drăguţanu, Guvernatorul Băncii Naţionale, şi-a anunţat demisia, invocând presiuni din partea politicienilor care l-au acuzat că n-ar fi reacţionat în momentul în care a aflat despre jaful de la cele trei bănci aflate în proces de lichidare.

În opinia fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, paralizia BNM şi demisia lui Drăguţanu pot fi argumente serioase pentru reprezentanţii FMI, aflaţi deja în Chişinău, să-şi amâne misiunea din nou. „Evident este că nu se doresc negocieri cu FMI. Eventualele subiecte ar deranja serios politicul de la noi. Autorităţile au depus efort mare (prin mai multe decizii) să convingă misiunea FMI să nu vină la Chişinău”, a subliniat Negruţa.

FMI urma să vină la Chişinău încă din 17 iunie, însă şi-a amânat vizita în Republica Moldova, motivând demisia Guvernului Gaburici şi lipsa celor cu care ar fi putut negocia viitorul acord de finanţare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.