Final de drum: "Pinalti", condamnat la închisoare în dosarul finanţării ilegale a PDL

Fostul vicepreşedinte al PDL a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul finanţării ilegale a PDL.
Gheorghe Ştefan
Gheorghe Ştefan (Epoch Times România)
Mădălina Crăciun
20.04.2017

Ultimul termen al apelului făcut de Gheorghe Ştefan s-a judecat joi. Completul Curţii de Apel l-a respins ca nefondat, având în vedere că fostul edil a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul finanţării ilegale a PDL.

Pentru acuzaţiile de trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fostul vicepreşedinte a acceptat pedeapsa de 3 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 3 ani.

În plus, judecătorii au dispus confiscarea unei sume de 1.650.000 euro şi au menţinut sechestrul pe imobile până la concurenţa sumei de 2.350.000 euro.

Potrivit DNA, Gheorghe Ştefan, fost preşedinte al PDL, şi Vasile Blaga, secretarul general al partidului, au lucrat împreună în scopul obţinerii de bani pentru partid.

Astfel, Gheorghe Ştefan a influenţat numirea la conducerea unei companii multinaţionale din domeniul energiei a unei anumite persoane care, prin licitaţii trucate, a semnat mai multe contracte cu o firmă ce aparţinea omului de afaceri Berdilă Horaţiu Bruno, urmând ca acesta să transfere o sumă de bani din contractele respective către partid.

Totodată, Gheorghe Ştefan i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa astfel încât firma acestuia să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru PDL suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, conform procurorilor.

În rechizitoriu se mai arată că banii ajunşi la PDL prin trio-ul Blaga, Gheorghe Ştefan, Berdilă, erau scoşi din companii naţionale prin intermediul unor firme de tip fantomă, iar comisioanele pe care le primeau astfel se încadrau la sume cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.

În decembrie 2015 a fost sesizat Tribunalul Bucureşti cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de către procurorii DNA Ploieşti cu fostul vicepreşedinte, pe care Tribunalul l-a admis o lună mai târziu, pe 13 ianuarie, şi a dispus pedeapsa prevăzută de acord.

Cu toate acestea, Gheorghe Ştefan a contestat decizia Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel, care s-a pronunţat azi definitiv în acest dosar.

Tot în dosarul finanţării ilegale a PDL este judecat pentru trafic de influenţă şi fostul secretar general al PNL Vasile Blaga, care ar fi primit în perioada 2011-2012 în patru rânduri, printr-un interpus, 200.000 de euro şi 500.000 de euro de la Gheorghe Ştefan.

Menţionăm că Gheorghe Ştefan execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani, fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 în dosarul “Microsoft”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor