Fenechiu s-a plâns judecătorilor că nu are 500 de lei să plătească o taxă de timbru

Ajuns după gratii pentru că a vândut statului transformatoare "noi" luate de la fier vechi, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, susţine că nu îşi permite să plătească taxa de timbru de 500 lei pentru că nu are niciun venit după gratii.
Relu Fenechiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
14.01.2016

După ce a fost condamnat în dosarul "Transformatorul" şi trimis la Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu a depus contestaţie împotriva executării silite care a fost admisă, în parte de Judecătoria Iaşi, în luna mai a anului trecut, pe motiv că executorii nu i-au stabilit corect cheltuielile. Numai că, fostul ministru vrea să fie anulate toate actele de executare, aşa că a ajuns cu contestaţiile la Tribunalul Iaşi, informează B1 TV

Instanţa i-a trimis la penitenciar, în septembrie 2015, vestea că are de plătit o taxă de timbru de 500 lei pentru judecarea contestaţiei.

Surprinzător, Relu Fenechiu a făcut o cerere de ajutor public judiciar, pe motiv că nu-şi permite plata sumei de bani pentru că nu are niciun venit în puşcărie. Fostul ministru a mai scris în cerere că nu poate proba că are dreptate pentru că are de executat o pedeapsă şi ca atare nu are cum să meargă la Finanţe pentru a solicita o asemenea dovadă.

Judecătorii nu s-au lăsat însă impresionaţi, aşa că fostul parlamentar a fost nevoit să trimită pe cineva să plătească cei 500 lei la Direcţia de Finanţe Iaşi.

Soţia lui Relu Fenechiu, Mariana, a deschis, la rândul său, o serie de procese prin care încearcă să protejeze averea strânsă de fostul ministru. Femeia spune că nu pot fi scoase la vânzare terenurile şi casele soţului său, pentru că nu a fost făcut partajul, astfel că a reuşit, pentru câteva luni, să blocheze executarea silită. La partaj şi ea a cerut să fie ajutată de statul român pentru plata taxelor de timbru.

Dosarul Transformatorul

Reamintim că, în ianuarie 2014, Relu Fenechiu a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi în dosarul "Transformatorul" la cinci ani de închisoare cu executare şi trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Aceeaşi pedeapsă au primit şi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

În perioada 2002 şi 2005, fraţii Fenechiu au cumpărat transformatoare vechi pe care le-au vândut, ulterior, ca noi către Electrica Moldova (SISSE). 99% din transformatoarele cumpărate de stat au rămas în stocul Electrica Moldova fără a fi folosite. Transformatoarele au fost cumpărate de la liderul romilor din Iaşi, Dragoş Stănescu şi, conform angajaţilor acestuia, toate transformatoarele pe care ulterior Relu Fenechiu le-a vândut directorilor SISE la preţ de noi erau "de la fier vechi."

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată şi pe foştii directori generali ai SISEE Moldova Ioan Turbatu şi Ion Mărghidan, precum şi pe fostul director comercial Petru Andronache, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Conform procurorilor, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor