“Felicia inainte de toate” si ”Cea mai fericita fata din lume” la Festivalul International de Film de la Göteborg

Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf. (Kevin Winter / Getty Images for AFI)
Epoch Times România
26.01.2010

Filmele romanesti "Felicia inainte de toate" de Razvan Radulescu si Melissa de Raaf si "Cea mai fericita fata din lume" de Radu Jude vor participa la Festivalul International de Film de la Göteborg, ce se desfasoara in perioada 29 ianuarie — 8 februarie 2010.

Cu aceasta ocazie, regizorii Razvan Radulescu si Melissa de Raaf vor fi prezenti la Göteborg, la invitatia Institutului Cultural Roman de la Stockholm. Acestia vor prezenta filmul "Felicia inainte de toate" si vor participa la sesiunile de Q&A dupa cele doua proiectii.

"Felicia inainte de toate" va fi proiectat in cadrul sectiunii "Saptamana criticilor”, alaturi de alte sase lungmetraje. Fiecare dintre aceste filme a fost propus de catre un critic de film, debutul in regie al lui Razvan Radulescu fiind selectionat de criticul suedez Annika Gustafsson. Aceasta a motivat in catalogul festivalului ca "Felicia inainte de toate" este "o poveste sincera si tensionata despre conflictul dintre generatii, in care fiica isi confrunta parintii tributari comunismului in incercarea de a descoperi adevaratul sens al cuvintelor.”

"Felicia inainte de toate" a beneficiat de finantare din partea Göteborg International Film Festival Fund in 2007.

La sectiunea "Debut” a festivalului va fi difuzat lungmetrajul "Cea mai fericita fata din lume" de Radu Jude. In catalogul festivalului criticul Hynek Pallas scrie ca "regizorul roman Radu Jude debuteaza in lungmetraj cu un film care nu s-ar fi simtit stingher printre pasajele de un comic familiar ale filmelor cehoslovace din anii ‘60”. Pallas remarca de asemenea faptul ca "filmul este o critica la adresa consumerismului si o aluzie la faptul ca cei mai multi dintre regizorii romani isi castiga existenta din productia de reclame.”

Cele doua filme vor putea fi vizionate si in capitala Suediei, in perioada 4 — 7 martie. "Felicia inainte de toate" si "Cea mai fericita fata din lume" au fost selectionate la cea de-a patra editie a festivalului Zilele Filmului Romanesc organizat de Institutul Cultural Roman de la Stockholm la cinematograful Rio. In cadrul festivalului va avea loc premiera suedeza a filmului "Politist, adjectiv", distribuit in Suedia de catre novemberfilm. Printre invitatii ICR Stockholm la Zilele Filmului Romanesc se numara regizorii Corneliu Porumboiu si Razvan Radulescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor