Febra „dengue” face ravagii în America Centrală

Posterele unei campanii împotriva febrei tropicale "dengue".
Posterele unei campanii împotriva febrei tropicale "dengue". (FAROOQ NAEEM / AFP / Getty Images)

S-a decretat alertă sanitară maximă în Honduras, Costa Rica, Nicaragua şi El Salvador şi pre-alertă în Guatemala şi Panama, la începutul sezonului ploios care face ravagii în aceste regiuni. Febra tropicală numită "dengue" a lovit violent America Centrală, producând aproape 30.000 de îmbolnăviri pânâ în prezent şi 17 decese, informează joi agenţia MISNA.

Situaţia cea mai gravă este cea din Honduras unde, de la începutul anului, s-au raportat zece decese, 8.380 de cazuri de febre"dengue" clasică şi 1442 de cazuri de febra "dengue" hemoragică care poate fi fatală, suficient cât să apară temeri că ţara s-ar putea confrunta cu o epidemie de amploarea celei din 2010, care a făcut 83 de victime. Statul continuă să aplice măsurile necesare de prevenire şi combatere a vectorilor patogeni, ţânţarii Aedes aegypti, „dar soluţia este100% în mâna cetăţenilor", a declarat Salvador Pineda, preşedintele unui consiliu temporar al Ministerul Sănătăţii.

Boala progresează în ritm alert de-a lungul regiunii centrale americane: de la începutul anului 2013, s-au înregistrat 27.000 de cazuri de "dengue" clasică şi mai mult de 1.600 cazuri de tip letal. Până în luna noiembrie, ploaia şi umiditatea specifice perioadei le vor crea ţânţarilor condiţii prielnice pentru a se înmulţi.

Costa Rica a declarat alertă sanitară marţi, dupa trei decese şi 11.700 de cazuri de infecţie, de patru ori mai multe decât s-au înregistrat în 2012. În aceeaşi zi, s-a declarat alerta şi în Nicaragua, unde până în prezent s-au înregistrat trei decese, 13 posibile cazuri de febră hemoragica "dengue” şi 1.050 cazuri de febra clasică. Salvadorul a înregistrat un deces şi 2.800 de cazuri confirmate dintre care 187 de cazuri care aparţin variantei severe, iar Guatemala are, pentru moment, 2.900 de cazuri dintre care 10 hemoragice. Panama înregistrează 335 de cazuri confirmate şi 299 de îmbolnăviri suspecte.