Gazprom va creşte preţul gazelor destinate Ucrainei cu peste 40%

(STR / AFP / Getty Images)

Gigantul din sectorul de energie rus, Gazprom, a anunţat că va majora începând de la 1 aprilie preţul gazelor destinate Ucrainei cu peste 40%, intensificând presiunile economice asupra Kievului.

Ucraina va trebui să plătească Gazpromului un preţ de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz, de la 268 de dolari cât plătea în urma înţelegerii din luna decembrie.

Majorarea preţului este necesară deoarece datoria facturii de gaze a Ucrainei a ajuns la 1,7 miliarde de dolari, a declarat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller.

În luna decembrie, fostul preşedinte Viktor Ianukovici primise din partea Moscovei o reducere de 30% la preţul gazelor în schimbul îndepărtării de Uniunea Europeană.

”Discountul pentru gaz din luna decembrie nu mai poate fi aplicat. Tariful de transport al gazului către Europa prin Ucraina se va mări cu 10%, conform înţelegerilor anterioare”, a adăugat Miller.

În luna februarie, după schimbarea lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedintele, Moscova a anunţat că reducerea gazelor va fi anulată din cauza datoriei acumulate de Ucraina. Noul preţ de 385 dolari se ridică puţin deasupra preţului oferit clienţilor din Uniunea Europeană, 370 de dolari.

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuc a declarat că ţara sa va avea nevoie de energie din partea blocului european, pentru a evita repercursiunile ce vor veni în timpul conflictului cu Moscova.