Explozie puternică zguduie capitala turcă. Zeci de morţi

Un atac cu bombă a vizat centrul aglomerat al Ankarei, ucigând cel puţin 37 de oameni şi rănind peste 70 de persoane. Este cel de-al treilea atac cu bombă din capitala turcă în ultimele şase luni.
Scena unui atac cu bombă în Ankara, 13 martie 2016.
Scena unui atac cu bombă în Ankara, 13 martie 2016. (Captură Foto)

O presupusă maşină capcană, detonată de un sinucigaş, a lovit în centrul Ankarei duminică seară, avariind clădiri şi incendiind un autobuz şi mai multe autovehicule.

Ministrul turc al Sănătăţii Mehmet Muezzinoglu a declarat că 37 de persoane au fost ucise şi peste 70 au fost rănite, precizând că numărul victimelor ar putea creşte.

Explozia a avut loc în apropierea unei staţii de autobuz din districtul Kizilay al Ankarei. Martorii au declarat că un autovehicul a explodat în timp ce a lovit un autobuz, ucigând şi rănind oamenii din împrejurimi.

Nu este clar până acum cine a fost în spatele atacului, dar Turcia a fost vizată de militanţii kurzi, Statul Islamic şi grupul de extremă stânga DHKP-C. Niciunul dintre aceste grupuri nu a revendicat până acum atacul.

Ministrul turc de Interne Efkan Ala a susţinut că rezultatele investigaţiei vor fi anunţate luni. Oficiali turci responsabili de securitate au declarat pentru Reuters că evaluarea iniţială este aceea că Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) s-ar afla în spatele atacului.

PKK a atacat în mod tradiţional ţinte militare turceşti. Dacă se va dovedi că atacul de duminică a fost comis de acest grup, atunci ar însemna o schimbare puternică a tacticii sale.

Partidul Democrat Popular pro-kurd (HDP) a condamnat atacul, acest gest fiind semnificativ deoarece partidul, care este văzut ca fiind apropiat de PKK, a fost criticat pentru că nu a luat cuvântul împotriva violenţelor comise de militanţii grupului kurd.

Ca şi în cazul atacurilor precedente, guvernul turc a ordonat mass mediei să nu raporteze şi să difuzeze ştiri despre atac. Unii utilizatori ai reţelelor sociale au declarat că au întâmpinat dificultăţi în accesarea website-urilor Twitter şi Facebook înainte ca un ordin de tribunal să interzică utilizarea website-urilor de socializare, după ce mai multe înregistrări video şi poze cu acest atac au devenit virale pe Internet.

Atacul de duminică a avut loc la două zile după ce ambasada SUA a avertizat în privinţa unui potenţial atac terorist în Ankara, conform Deutsche Welle.

Turcia a fost lovită de o serie de atacuri cu bombe pe măsura intensificării luptelor cu PKK. În acelaşi timp, ţara membră a NATO resimte efectele negative ale războiului din vecina Siria.

În luna februarie, militanţii kurzi au desfăşurat un atac cu bombă asupra unui autobuz care transporta personal militar, ucigând 29 de persoane. Atacul a fost revendicat de TAK, o facţiune a PKK, ca un răspuns la operaţiunile militare turceşti continue.

În luna ianuarie, un presupus sinucigaş cu bombă din grupul Statul Islamic s-a aruncat în aer în districtul Sultanahmet din Istanbul, ucigând 11 turişti germani.

Peste 100 de persoane au fost ucise în două atacuri sinucigaşe desfăşurate de Statul Islamic în timpul unui miting paşnic kurd în Ankara în octombrie 2015.

Acel atac a fost precedat în iulie 2015 de un atac cu bombă desfăşurat tot de Statul Islamic în oraşul Suruc, provocând moartea a 34 de persoane.

Din cauza situaţiei tot mai deteriorate a securităţii – în special a atacurilor din capitală – va creşte cel mai probabil presiunea pe agenţia de spionaj MIT şi pe partidul de guvernament AKP pentru eşecul prevenirii a ceea ce par să devină atacuri tot mai regulate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe