Experţii: Instituirea în Zona de securitate a controlului de frontieră pentru poliţiştii moldoveni, va agrava situaţia

Punct de frontiera.
Punct de frontiera. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
24.10.2013

Instituirea, de la 1 noiembrie, în Zona de securitate a controlului de frontieră pentru poliţiştii moldoveni, va agrava situaţia, consideră experţii. Preşedintele Centrului pentru drepturile omului din Transnistria, Grigore Volovoi, a atras atenţia asupra faptului că situaţia la momentul actual este destul de complicată.

"Chiar ieri, la trecerea prin punctul controlat la Bender de către forţele de securitate moldovene, maşina mea cu inscripţia "Presa" a fost reţinută timp de zece minute, fără vreo explicaţie, după care am fost lăsat să plec. Şi acest fapt denotă o atmosferă foarte încordată. Ambele părţi sunt gata să-şi înainteze reciproc pretenţii. Amintiţi-vă de apariţia recentă a postului de poliţie pe barajul de la Dubăsari. Eu consider că există o legătură directă între aceste acţiuni şi viitorul summit de la Vilnius", a spus acesta.

Potrivit ”Infotag”, Volovoi crede că, în viitorul apropiat, relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol "ar putea avea un caracter imprevizibil, cu posibile incidente. Să dea Domnul să fie doar de domeniul politico-economic. Deşi nu le exclud şi pe cele de forţă".

Politologul Oazu Nantoi consideră că prin interdicţie se întreprinde o nouă încercare de agravare a situaţiei în Zona de securitate, provocată la comanda Moscovei.

"Cred că despre această decizie a Kremlinului au fost informaţi membrii fracţiunii parlamentare din partea Partidului Comuniştilor, care pe parcursul săptămânii precedente şi-au exprimat revolta faţă de încercarea timidă a oficialităţilor de la Chişinău de a îndeplini cerinţele UE privind controlul la graniţa administrativă cu Transnistria a cetăţenilor care intră în ţară (prin instituirea oficiilor teritoriale ale Biroului pentru migraţie şi azil). Este un joc al anumitor forţe din Federaţia Rusă, la unison cu opoziţia. Ele îşi dirijează marionetele din administraţia Transnistriei pentru a înjosi cu bună ştiinţă Moldova, a agrava situaţia în Zona de Securitate, conştientizând faptul că autorităţile de la Chişinău, în cel mai bun caz, vor face apel la partenerii internaţionali", este de părere Nantoi, care consideră cu certitudine că există o legătură directă între aceste acţiuni şi semnarea la summitul de la Vilnius a acordurilor Republica Moldova-UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor