Experţii avertizează că Alzheimer ar putea fi cauzat de virusul herpesului

Experţii în demenţă susţin că a sosit timpul să se recunoască faptul că maladia Alzheimer ar putea fi cauzată de viruşi şi bacterii
Cercetătorii susţin ca Boala lui Alzheimer ar putea fi cauzată de viruşi şi bacterii.
Cercetătorii susţin ca Boala lui Alzheimer ar putea fi cauzată de viruşi şi bacterii. (Captură Foto)

Un nou editorial, publicat Journal of Alzheimer's Disease, sugerează că demenţa ar putea fi creată de virusul herpesului sau bacteria chlamydia.

Autorii, inclusiv specialişti de la Universităţile Oxford şi Cambridge, consideră că o infecţie virală sau bacteriană este responsabilă pentru acumularea de plăci de amiloid şi afectarea proteinelor în creierul uman. Acest lucru obstrucţionează comunicaţia între neuroni, ducând la pierderea memoriei şi la un declin cognitiv.

“Există dovezi incontestabile că maladia Alzheimer are o componentă microbiană latentă. Nu putem continua să ignorăm toate dovezile”, a declarat profesorul Douglas Kell de la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii din Manchester.

Conform grupului de savanţi, viruşii si bacteriile în stare latentă sunt răspândite în creierele oamenilor în vârstă iar stresul sau un sistem imunitar defectuos pot stimula o “trezire”. Experţii observă de asemenea că, aparent, există un număr mai mare de microbi în creierele oamenilor care au suferit de Alzheimer.

Se ştie deja că infecţiile virale în creier pot cauza simptome similare cu boala Alzheimer şi specialiştii consideră că aceşti viruşi, şi corelarea lor cu Alzheimer şi alte boli neurologice, ar fi trebuit să fie investigată mult mai devreme.

Experţii au notat că mulţi oameni nu realizează faptul că au virusul herpes - un virus despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că infectează două treimi din populaţia lumii - deoarece transmiterea unora dintre formele sale este asimptomatică. În acelaşi timp, conform unor studii, cei care nu manifestă simptome ale herpesului deşi sunt purtători, au un risc dublu de dezvoltare a maladiei Alzheimer.

Virusul herpesului este cunoscut pentru faptul că uneori declanşează schimbări de personalitate şi scăderea capacităţilor mentale, pe măsură ce afectează sistemul nervos central şi sistemul limbic cerebral - care este responsabil de instincte şi stări mentale.