Marian Lupu: PD va ajunge în următorul Parlament, însă nu admit o coaliţie PD-PSRM

Sistemul mixt de vot nu va fi anulat aşa cum şi-ar imagina opoziţia care protestează a declarat fostul lider PD. Mai mult decât atât, acesta a specificat că Partidul Democrat va ajunge în Parlament în 2018, fiindcă are o echipă cu capacităţi nebune de mobilizare.
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu
Fostul preşedinte al Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu (www.pdm.md)

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, consideră modificarea sistemului electoral în Republica Moldova o schimbare necesară. Acesta a explicat că sistemul mixt ar veni să satisfacă cerinţele cetăţenilor din toate raioanele ţării prin acele 51 mandate de deputat pe care oamenii îi vor cunoaşte şi îi vor vota. Lupu a evitat totuşi să vorbească despre faptul că un singur deputat în Parlament nu va putea decide nimic oricât de mult nu se va gândi la cei care l-au votat, fiind nevoit într-un final să se alipească unui grup majoritar.

Despre acest lucru au menţionat mai mulţi experţi atât din ţară cât şi de peste hotare, care cunosc foarte bine situaţia din Republica Moldova: În contextul traseismului politic din ultima perioadă când la Partidul Democrat, condus de oligarhul Plahotniuc, au aderat o mulţi deputaţi din PCRM, PLDM, şi unii independenţi. Parlamentul a ajuns să fie un „magazin de deputaţi”. Pe de altă parte, Lupu a menţionat că nu vede „cum acest nou sistem, în comparaţie cu sistemul actual, ar stimula traseismul politic. Categoric”.

În contextul protestelor masive care au avut loc la Chişinău împotriva modificării sistemului electoral, în speranţa că această lege va fi abrogată, fostul lider PD a precizat că sistemul mixt de vot nu va fi anulat, urmând chiar să fie aplicat pentru alegerile parlamentare din 2018. „Şi asta mă amuză, mă amuză foarte mult acest cvasi-argument pe care nu-l găsesc ca şi argument, fiindcă stau şi mă întreb: Dar ce oare se va schimba atât de radical în mentalitatea moldovenească, în societatea noastră peste patru ani de zile, în 2022?”, a comentat Marian Lupu în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

În ceea ce priveşte trasarea circumscripţiilor, şeful statului afirma anterior că ar dori 25 de deputaţi din stânga Nistrului, 25 din diasporă, declaraţii care ar fi în opinia liderului PD în Parlament, „bengoase”, populiste, care nu au niciun suport logic, „ca să placă unei părţi din societate care poate gândeşte cu mai puţine argumente, le place să audă aceste lucruri, dar şi el înţelegea foarte şi foarte bine că spune lucruri care nu corespund realităţii”.

„Haideţi să ţinem cont şi de un specific politic al situaţiei, fiindcă cea mai mare parte din teritoriul regiunii transnistrene nu se află sub controlul legal al Chişinăului, unde noi nu putem să asigurăm legalitatea proceselor, inclusiv celui electoral”, a punctat Marian Lupu. De menţionat ar fi faptul că la alegerile prezidenţiale o mare parte a alegătorilor din stânga Nistrului au fost aduse cu autocare pe teritoriul RM şi au votat pentru Dodon. Aici apare o întrebare, în 2016 sub controlul cui se afla teritoriul din regiunea transnistreană?

Amintim că recent preşedintele PPE, Joseph Daul, împreună cu preşedintele ALDE, Hans van Baalen, au solicitat instituţiilor Uniunii Europene să reevalueze Acordul de Asociere UE-RM, să stopeze finanţarea şi să condiţioneze orice altă asistenţă financiară viitoare pentru Moldova. În opinia politicianului declaraţia PPE ar fi „foarte periculoasă, prost gândită, fără a se calcula consecinţele, bazată pe emoţii şi mai degrabă pe solidaritate de familie politică, decât de gândire strategică”.

Totodată, fostul lider PD a precizat că în mod categoric nu poate admite o coaliţie PD-PSRM în cazul în care în următorul Parlament vor veni mai mulţi deputaţi democraţi şi socialişti, „nu doar eu n-o admit, n-o admite partidul, n-o admit colegii mei”. Totuşi acesta admite că niciun partid dintre cele care vor accede în Parlament n-o să fie capabil să asigure o majoritate parlamentară, astfel că o coaliţie va fi necesară, însă încă nu este clar din cine va fi formată. În acelaşi timp, Lupu s-a arătat sigur de faptul că PDM va fi în Parlament, „este o echipă care mereu a avut şi are capacităţi nebune de mobilizare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe