Dodon: Construirea de noi obiective militare ale SUA la Bulboaca, o provocare

Igor Dodon ţine morţiş să blocheze orice iniţiativă a Statelor Unite privind exerciţiile militare pe teritoriul Republicii Moldova. Recent a declarat că va bloca construirea unor obiective militare la baza de la Bulboaca.
Tehnica şi militarii NATO blocaţi de socialişti în vama Sculeni
Tehnica şi militarii NATO blocaţi de socialişti în vama Sculeni (facebook.com / dodon.igor)

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon susţine că intenţia Statelor Unite ale Americii de a construi opt noi obiective militare la baza de la Bulboaca ar fi o provocare, el nefiind de acord cu acest lucru.

„Consider acest lucru ca fiind o provocare din partea Guvernului Republicii Moldova. Construirea unor obiective militare trebuie să fie aprobat de către preşedintele ţării, care este, de asemenea, comandantul suprem al Forţelor Armate. Acest subiect nu a fost convenit cu noi. Vom investiga“, a declarat Igor Dodon pentru ria.ru

În acelaşi timp, şeful statului a specificat că va bloca intenţia Statelor Unite de a construi obiective militare la Bulboaca, localitate care se află la câţiva zeci de kilometri de regiunea transnistreană, unde recent au avut loc exerciţii militare moldo-americane „Dragoon Pioneer”. Dodon a precizat că „mai întâi trebuie să înţelegem despre ce este vorba”.

Anterior, Russia Today menţiona că forţele armate ale Statelor Unite ar fi în căutarea unor intermediari pentru construcţia obiectivelor militare la baza de antrenament de la Bulboaca. Potrivit sursei citate şi cerinţelor licitaţiei, viitorul contractant urma să prezinte „proiectarea şi construcţia instalaţiilor de formare a operaţiunilor militare în zonele urbane“. Astfel, la baza militară de la Bulboaca urma să fie construit un oficiu, un hotel, o casă, o staţie de serviciu, o şcoală, un centru comercial şi alte edificii, suma contractului fiind de 250 de mii de dolari.

Menţionăm că preşedintele Republicii Moldova s-a arătat în repetate rânduri împotriva aderării republicii la NATO. În cadrul întrevederii cu secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, la Bruxelles în februarie 2017, Dodon a afirmat că „deschiderea oficiului NATO la Chişinău nu este binevenită pentru cetăţenii Republicii Moldova”. Ulterior, acesta a venit cu declaraţii asemănătoare şi pentru guvernarea de la Chişinău, menţionând că „o să-l deschideţi anul acesta, la anul o să-l închidem”.

Potrivit vicepremierului rus Dimitri Rogozin, reprezentantul Federaţiei Ruse în Transnistria, care a fost declarat recent persona non grata la Chişinău, consideră că SUA intenţionează să construiască la baza de la Bulboaca obiective militare cu scopul de a pregăti „diversionişti” şi forţe speciale pentru un nou conflict în Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe