Expert: ”Germania şi UE nu sunt interesate acum de conflictul transnistrean”

Germania vrea să reformeze OSCE pentru a-i da mai multă pondere şi mai multe resurse. Atenţia principală va fi concentrată pe Ucraina, în detrimentul altor conflicte cum ar fi cel din Transnistria sau cele din Caucaz, susţine Stefan Meister de la think-tank-ul DGAP.
(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)

„Există scopul de a începe o reformă cu adevărat cuprinzătoare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, pentru a-i da mai multă pondere, mai multe resurse şi mai multă atenţie din punct de vedere politic. Problema pe care o văd este că atenţia principală va fi concentrată pe Rusia în Ucraina, în regiunea Donbas, şi eu cred că preşedinţia germană va încerca să folosească OSCE pentru a găsi soluţii împreună cu ruşii pe Donbas şi Ucraina în general. Şi acest lucru va ocupa toată atenţia preşedinţiei, în detrimentul altor conflicte, cum ar fi cel din Transnistria sau cele din Caucaz”, explică şeful de program în cadrul Asociaţiei germane pentru Politică Externă (DGAP), specializat pe Europa Centrală şi de Est, Asia Centrală şi Rusia, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

În opinia sa, în acest moment nu există niciun fel de interes în Germania şi în general în UE pentru conflictul transnistrean, acesta nu mai este o prioritate, iar ”procesul de la Meseberg pur si simplu a murit (...) pentru că Rusia nu a reacţionat adecvat”.

Referitor la memorandumul de la Meseberg, Stefan Meister explica într-un interviu din 2011: „Este o abordare germană tipică, de a încerca să transformi Rusia, bilateral, în cooperare cu preşedintele rus. Guvernul german a încercat pentru prima dată să facă un târg cu Rusia: în schimbul cooperării în soluţionarea conflictului din Transnistria, Rusiei i se promitea un Consiliu de Securitate UE-Rusia. Merkel credea că poate tempera comportamentul Moscovei în spaţiul postsovietic prin relaţii mai strânse cu preşedintele Medvedev, considerat mai pro-european. Este clar că viitorul conflict al UE cu Rusia va fi legat de vecinătatea comună. Conflictul transnistrean părea să fie cel mai uşor de soluţionat din toată regiunea, pentru că nu este unul etnic şi nu are graniţe directe cu Rusia. De aceea guvernul german credea că poate ajunge la o înţelegere cu Rusia în legătură cu Moldova. Dar pentru ca această abordare să fi avut succes, partea germană ar fi trebuit să fie mai consecventă, să traseze repere, să evalueze procesul şi să le arate ruşilor că soluţionarea conflictului este o prioritate pentru Germania”.

Revenind în prezent, expertul german a subliniat pentru Europa Liberă că scopul preşedinţiei germane a OSCE este de ”a da organizaţiei mai multă importanţă, de a o reforma şi de a consolida instituţia încrederii reciproce cu Rusia şi dialogul cu Rusia”.

În privinţa conflictului transnistrean, Meister este sceptic că OSCE va pune accent pe acesta. „Ştiţi cum funcţionează politica – se lucrează pe conflictul care are loc imediat în acest moment şi care este cu adevărat fierbinte. Deci, acum toată atenţia este pe Ucraina de est, inclusiv pentru că Germania a investit foarte mult în găsirea unei soluţii şi pentru a fi un lider în acest proces. Există, de asemenea, discuţia despre cum Rusia ar putea manipula alte conflicte şi genera tensiuni suplimentare pe marginea acestora. Dar nu există discuţii serioase cu privire la faptul ce ar putea însemna acest lucru pentru Moldova sau pentru Transnistria. Deci, această legătură nu există în acest moment”, a precizat el.

Dacă Ucraina devine o poveste de succes, acest lucru va fi un semn rău pentru politica lui Putin în alte state post-sovietice, inclusiv în Moldova, şi va fi un semn rău şi pentru guvernarea sa în Rusia.

Meister consideră că ”Ucraina este foarte importantă pentru toate statele post-sovietice. Este şi motivul pentru care Putin a ţinut atât de mult s-o destabilizeze. Dacă Ucraina devine o poveste de succes, acest lucru va fi un semn rău pentru politica lui Putin în alte state post-sovietice, inclusiv în Moldova, şi va fi un semn rău şi pentru guvernarea sa în Rusia. Deci, el va folosi toate mijloacele pentru a destabiliza această ţară”.

În opinia sa, politicienii germani nu înţeleg necesitatea de a ajuta Ucraina să devină o poveste de succes, ”ceea ce-i ar da cu mult mai mult soft-power şi mult mai multă influenţă în alte state post-sovietice”, deoarece ei se concentrează pe găsirea unei căi de a angaja Rusia in procesul de soluţionare a problemelor din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe