Expert din Moldova: CSM nu trebuie să deţină competenţe bugetare

Achiziţie nouă la CSM: maşină de jumătate de milion de lei. Nadejda Hriptievschi atenţionează că sistemul judiciar din Moldova ar avea nevoie de procurarea unor bunuri mult mai importante:apă, scaune pentru justiţiabili etc.
Nadejda Hriptievschi CRJM (captură foto)
Nadejda Hriptievschi CRJM (captură foto)

Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova (CSM) a achiziţionat la mijlocul lunii iulie un automobil Toyota Camry cu o valoare de circa 570.000 de lei la o licitaţie publică cu un singur participant.

În context, experta Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Nadejda Hriptievschi se întreabă: cum este posibil ca într-un sistem care mereu se plânge că nu-i ajung banii, care nu are scaune pentru participanţii la proces, în instanţele căruia nu există apă şi aer condiţionat, iar justiţiabilii stau pe o căldură insuportabilă pe hall, CSM cumpară maşină de 500.000 MDL?!

”Şi cu o aşa administrare a banilor publici, CSM vrea să preia controlul asupra Agenţiei pentru Administrarea Instanţelor Judecătoreşti (AAIJ)! Nu, am spus-o de mai multe ori şi mă conving de acest lucru a câta oară: CSM trebuie să aibă doar competenţe de administrare a carierei şi organizării sistemului judicar, fără competenţe bugetare”, scrie experta pe pagina sa de Facebook.

În concluzie, Nadejda Hriptievschi menţionează că Ministerul Justiţiei trebuie să administreze prin AAIJ. Să le explice ei oamenilor o dată la patru ani în alegeri cum se cheltuie banii în sistemul judiciar.

Potrivit anticoruptie.md, reprezentanţii CSM, au explicat că în luna mai, când pentru prima dată a fost anunţat concursul de procurare a mijlocului de transport, nu s-a prezentat nicio companie. În urma celui de-al doilea anunţ, s-a înscris o singură firmă Continent SRL, de la care a şi fost achiziţionat automobilul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe