Ion Sturza: Criza moldo-rusă declanşată pentru a stopa investigarea miliardului furat

Pilonul de bază al investigaţiilor fraudei bancare moldoveneşti ar rămâne Rusia, în băncile căreia ar fi fost plasate miliarde de lei. Criza moldo-rusă însă va face imposibilă colaborarea cu autorităţile ruseşti în investigaţii şi recuperare, afirmă Sturza.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

Fostul premier moldovean Ion Sturza susţine că în Republica Moldova criza moldo-rusă ar fi aşternut o perdea groasă de fum pe ceea ce real contează în prezent pentru cetăţenii ţării şi anume reforma sistemului electoral şi reacţia dură a Occidentului, dar şi recuperarea miliardului furat.

”A devenit deja o “tradiţie”. Orice apropiere de elucidarea circumstanţelor furtului miliardului se stopează printr-o criză majoră politică. Unii vor spune că este doar o coincidenţă nefericită. Putem să afirmăm însă că schimbarea a minim trei guverne din 2014 până astăzi, a fost motivată pentru ca adevărul despre furtul miliardului să nu iasă la suprafaţă. Astăzi, suntem iarăşi într-un punct critic-raportul de progres a investigaţiilor Kroll şi elaborarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor ”, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook menţionând că succesul etapei actuale ar depinde foarte mult de două aspecte. Păstrarea confidenţialităţii datelor, când, unde, cine a beneficiat de banii furaţi. Şi al doilea aspect, colaborarea cu jurisdicţiile străine unde au fost transferaţi banii.

”Declaraţia guvernanţilor despre intenţia de a publica raportul Kroll stârneşte mari semne de întrebare. Deşi putem să fim convinşi că cei implicaţi în furt au primit o copie înainte de procurori. Deci, nu mai contează. Odată cu criza moldo-rusă, lucrurile cu jurisdicţia se complică şi mai mult”, a adăugat Sturza specificând că pilonul de bază al investigaţiilor formale, ar rămâne Federaţia Rusă fiindcă în băncile ruseşti ar fi fost plasate depozite de 11 miliarde de lei. ”Cred că “drumul Rusiei” au luat-o câteva sute de milioane de dolari. În ce măsură vor colabora autorităţile ruseşti în investigaţii şi recuperare?”

În opinia fostului premier, ar rămâne multe mistere şi în jurul celor care au beneficiat de “creditul” salvator girat de guvernul Leancă deoarece doar 2 miliarde de lei ar fi mers direct către deponenţii persoane fizice. ”Restul? Pe cine am salvat? Către deponenţi persoane juridice, enigmatice şi dubioase din exterior, inclusiv din Federaţia Rusă şi Ucraina.”

În concluzie, Sturza precizează că Mihai Ghimpu ar avea dreptate atunci când întreabă de creditele neperformante, dar şi de cele interbancare. ”A fost creditul interbancar oferit de către Victoriabank şi acoperit din banii contribuabililor o operaţiune reală sau s-a închis gaura enormă din balanţa Victoriabank?”, se întreabă retoric fostul premier punctând că actuala criză cu Rusia, indiferent de faptul cine şi cum a declanşat-o ar fi venit la momentul potrivit. ”Care va fi următoarea criză? Un război în Transnistria? Aş recomanda moldovenilor înfierbântaţi de victoriile geo-strategice să fie mai cumpătaţi. Ţineţi-vă capul sus, dar la rece!”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe