Exodul medicilor. 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară

Dr. Ana Maria Bradeanu, medic primar pediatru la Spitalul Grigore Alexandrescu
Dr. Ana Maria Bradeanu, medic primar pediatru la Spitalul Grigore Alexandrescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Nu mai puţin de 12.000 de medici români lucrează în prezent în străinătate, iar 80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare, arată un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor. În aceste condiţii, spun specialiştii, singura soluţie este să schimbăm un întreg sistem pentru ca medicii să revină, scrie Mediafax.

Andrei Găitan este medic rezident orelist în sistemul de stat şi s-a gândit serios să plece din ţară pentru a avea "o viaţă profesională împlinită, într-o societate care valorizează de la sine munca şi statutul medicului, dar şi pentru a putea supravieţui fără compromisuri, lucru imposibil în România în acest moment şi probabil imposibil şi în viitor pentru un tânăr medic la început de carieră".

În opinia medicului, sistemul de sănătate din România are o organizare "învechită şi autocrată", ceea ce nu ajută în dezvoltarea profesională.

"Cunosc medici avangardişti în sistem care, deşi au dorit şi încă doresc să ajute pacienţii prin tehnologii moderne şi eficiente, sunt blocaţi şi faultaţi de oamenii sistemului şi nu aş vrea ca, odată ajuns specialist şi apoi primar, în viitor, să am parte de aceleaşi frustrări, de a nu putea acorda pacienţilor mei îngrijirile optime", a declarat Andrei Găitan.

Pentru a citi în continuarea articolul intraţi aici.