EXCLUSIV. Interviu cu Miss World Canada, regina frumuseţii interzisă de regimul comunist chinez

Miss World Canada 2015, Anastasia Lin, va lipsi de la finala competiţiei Miss World, fiind singura care nu a primit o scrisoare de invitaţie din partea Chinei, ţara care va găzdui competiţia.
Anastasia Lin a câştigat titlul de Miss World Canada în Vancouver, 16 mai
Anastasia Lin a câştigat titlul de Miss World Canada în Vancouver, 16 mai (Andrew Chin)

Desemnate regine ale frumuseţii în ţările lor, 118 tinere din întreaga lume se vor întâlni în finala competiţiei Miss World, organizată în perioada 21 noiembrie - 20 decembrie, la The Beauty Crown Grand Theatre din Sanya, China.

Miss World Canada 2015, Anastasia Lin, va lipsi însă de la concurs, fiind singura care nu a primit o scrisoare de invitaţie din partea organizaţiei gazdă chineze.

M-am uitat cu tristeţe la locul gol de pe pagina competiţiei care anunţă toate concurentele şi unde, în locul pozei Miss World Canada, "tronează" o poză a globului cu o coroană sub care scrie Miss World. Mă uit la ce a mai rămas din profilul ciopârţit de organizatori al Anatasiei Lin şi ajung şi la secţiunea ei de întrebări şi răspunsuri.

Dacă aţi avea o super putere, care ar fi aceea şi ce v-ar plăcea să faceţi cu ea?

"Să pot transforma emoţiile - să prefac ura în iubire şi compasiune, lumea noastră are nevoie de multă compasiune", este răspunsul tinerei.

De ce v-aţi înscris la Miss World?

"Am vrut să fiu vocea celor fără de voce. Vreau să aduc lumină şi speranţă celor care se află încă în întuneric. De altfel, motto-ul meu, este la fel cu cel al concursului "Frumuseţe cu un scop" (sub deviza "Beauty with a Purpose" ("Frumuseţe cu un scop"), câştigătoarele Miss World militează pentru drepturile omului şi derulează campanii pentru ajutorarea lor - n.r.)

Cu toate că are un scop atât de nobil, Anastasia nu poate participa, cel puţin până la acest moment, la finala prestigioasei competiţii. China i-a refuzat invitaţia, căci frumoasa canadiancă de origine chineză a expus, în numeroase rânduri, gravele abuzuri în materie de drepturile omului comise de regimul de la Beijing. Aderentă a Falun Gong, o practică spirituală interzisă în China, Anastasia a vorbit întregii lumi despre genocidul declanşat de Partidul Comunist Chinez împotriva practicii profund înrădăcinată în tradiţiile poporului chinez.

Foarte populară în China la începutul anilor 90, Falun Gong, o combinaţie de exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, a ajuns, din cauza popularităţii uimitoare, pe radarul regimului comunist. În 1999, partidul a declanşat o persecuţie sângeroasă împotriva practicii soldată cu peste două milioane de victime până în prezent şi chiar o campanie de recoltare de organe pe viu de la aderenţii practicii trimişi după gratii (mai multe amănunte aici).

De curând, Epoch Times România, a avut onoarea să o intervieveze, în Toronto, pe Miss World Canada, care a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.

Vă invităm să urmăriţi mai jos interviu integral.

* * *

Reporter: Stiu că anul trecut aţi refuzat să participaţi în proba de costume de baie a concursului de frumuseţe Miss World Canada.

Miss World Canada: Nu am nimic împotriva probei în costum de baie. Însă, în ceea ce mă priveşte, cum am jucat în multe filme şi seriale de televiziune despre drepturile omului, numeroase femei, dintre care multe au fost agresate sau hărţuite sexual mă privesc ca pe un model şi caută sprijin în mine şi în ceea ce fac, aşadar am considerat că, dacă ar fi fost să mă pun în acea postură, ar fi putut fi contraproductiv.

Încerc deci să găsesc echilibrul între activismul pentru drepturile omului şi concursul de frumuseţe, pe care-l iubesc, aşa că (anul trecut - n.r.) am scris organizatorilor competiţiei, care au fost foarte înţelegători, însă mi-au spus că asta o să-mi micşoreze şansele să câştig titlul căci această probă face parte din scorul general (anul trecut Anastasia Lin a ocupat locul secund în cadrul concursului Miss World Canada 2014 dupa ce a refuzat să participe la proba în costum de baie - n.r.). Dar anul acesta ei au anulat proba costumelor de baie, ceea ce este minunat.

Reporter: Da, şi asta a făcut diferenţa între a fi încoronată Miss World Canada sau nu...

Miss World Canada: Da, da, sunt ca orice fată, orice canadiancă. Am copilărit în China şi apoi în Canada, îmi plac lucrurile care plac oricărei fete. Este foarte greu să-ţi asumi responsabilitatea pentru activismul pentru drepturile omului dar, cred că cineva trebuie s-o facă. Trebuie doar să echilibrăm bine toate aceste lucruri.

Reporter: Ce înseamnă titlul de Miss World Canada pentru dvs?

Miss World Canada: Reprezint o ţară, stiu că are o conotaţie împovărătoare şi aşa şi este de fapt. Oamenii care au avut încredere în mine mi-au încredinţat acest titlu pentru a îi reprezenta şi cred că aceasta este o mare responsabilitate. De asemenea, tinerele fete se uită la Miss Canada ca la un model, ele vor să devină ca ea când vor creşte. Deci, cred că înseamnă cu mult mai mult decât pare la prima vedere.

Reporter: Competiţia Miss World va avea loc în China, ce şanse credeţi că aveţi să puteţi participa? Stiu că aveţi toată speranţa că veţi ajunge acolo, deoarece aţi crescut în China. Aveţi însa nevoie de aprobare pentru a intra pe teritoriul chinez…

Miss World Canada: Pentru mine, să mă întorc în China... de fapt sunt foarte nerăbdătoare să mă întorc în China, nu am fost acolo de 11 ani, îmi lipseşte acel pământ aşa de mult. Cred că prezenţa mea în acea ţară, într-adevăr dă încredere multor oameni, care nu au nici o speranţă, nu văd lumina de la capătul tunelului şi se află încă în întuneric. Cred că mă întorc înapoi cu toată pozitivitatea. Nu mă duc înapoi în China să creez probleme pentru anumite persoane sau pentru vreun guvern, nu vreau să creez dificultăţi pentru nimeni, căci cred că este întotdeauna mai uşor să ne corectăm pe noi înşine, în loc să le interzicem altora să vorbească.

Acesta este punctul meu de vedere şi sunt foarte nerăbdătoare să particip la eveniment.

Reporter: Vă mulţumesc, şi vă urez succes pentru a fi încoronată ca Miss World.

Miss World Canada: Asta ar fi minunat. Mi-ar plăcea foarte mult!

Interviul a fost consemnat de Maria Matyiku, Epoch Times România